Protektor zvítězil v Polsku

Krakov - Film Protektor režiséra Marka Najbrta získal na třetím ročníku festivalu nezávislého filmu Off Plus Kamera v Krakově hlavní cenu. Snímek, který koprodukovala Česká televize, získal již několik ocenění, mimo jiné i Českého lva za režii nebo cenu Kristián za nejlepší celovečerní tuzemský film na 17. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Febiofest. V zahraničí byl film oceněn v listopadu loňského roku, kdy získal na filmovém festivalu v Denveru Cenu Krzysztofa Kieslowského za nejlepší hraný film.

„V krakovské soutěži bylo dvanáct filmů z celého světa. Součástí ocenění je i poměrně velká finanční dotace, to znamená, že nyní máme šanci na případnou koprodukci u příštího filmu. Porota byla mezinárodní a ohlasy na náš film byly vesměs dobré,“ informoval z Polska režisér filmu Marek Najbrt.

Film získal 100 000 dolarů (skoro 1,9 milionu korun). Najbrtův snímek soutěžil například s jedním z nejúspěšnějším polských filmů loňské sezony s názvem Rewers (Revers). Najbrt získal také grant Polského institutu filmového umění milion zlotých (asi 6,5 milionu korun). Podmínkou ovšem je, aby ho realizoval v Polsku. Stejnou částku by pod stejnou podmínkou měl český režisér získat i od jednoho ze sponzorů festivalu. „Ještě nevím, o čem bude náš příští film, ale budeme se snažit, aby byl natáčen v Polsku,“ uvedl Najbrt.

Marek Najbrt hovoří z Polska (zdroj: ČT24)
Marek Najbrt přebírá na nominačním večeru Českého lva 2009 cenu čtenářů portálu Kinobox.cz za snímek Protektor
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK