Válka osmkrát na ČT

Praha – K nadcházejícímu 65. výročí konce druhé světové války zařadila Česká televize do programu pondělních večerů osm filmových válečných dramat. Cyklus zahraničních snímků s hvězdným hereckým obsazením zahájí dnes od 22:05 na ČT1 britské drama Děla z Navarone. O týden později bude následovat jeho volné pokračování Oddíl 10 z Navarone.

Děla z Navarone (1961) natočil J. Lee Thompson na motivy skutečné události zachycené v románovém bestselleru Alistaira MacLeana. Členové spojeneckého diverzního komanda – Gregory Peck v roli kapitána Malloryho, David Niven jako „génius přes výbušniny“, desátník Miller a Anthony Quinn coby nekompromisní Řek Andrea – jsou vysláni na nebezpečnou misi. Jejím cílem je zničení velkých polních děl německé armády na ostrově Navarone.

O sedmnáct let později vzniklo volné pokračování – Oddíl 10 z Navarone (1978). Režie se ujal režisér bondovek Guy Hamilton a v hereckém obsazení se blýskli Robert Shaw a Harrison Ford. Děj se tentokrát odehrává v Jugoslávii, kam jsou vysláni Mallory a Miller, jediní, kteří přežili první misi, aby našli a zlikvidovali nebezpečného nacistického agenta Nikolaje Leskovara.

Americký koprodukční snímek Johna Frankenheimera Vlak (1964) zavede diváky do Paříže na konci druhé světové války. Německý plukovník von Waldheim chce z prohrané války ještě něco vytěžit a odvézt vzácná díla z pařížských muzeí do Německa. Zabránit se mu v tom snaží přednosta stanice Burt Lancaster…

Z britského válečného filmu Ďáblové v oblacích (1955) čerpal George Lucas při natáčení Hvězdných válek. Za druhé světové války se britské letectvo již poněkolikáté pokouší zničit přehrady v Porúří, ale masivní ochranné zdi zatím všechny útoky přestály. Vývoje účinnějších bomb v boji proti silnému nepříteli se ujme Barnes Wallis (Michael Redgrave).

Železný kříž (1977), poslední velké dílo režiséra Sama Peckinpaha, je působivou výpovědí proti válce. Seržant Steiner (James Coburn) je mnohokrát vyznamenaný voják, ale válku nenávidí. Příchod nového velícího důstojníka, kapitána Stranskyho (Maximilian Schell), s jeho prušáckým nadšením ho v nenávisti jen utvrdí. Steinerovi muži svého velitele slepě poslouchají a jeho nadřízení, plukovník Brandt (James Mason) a kapitán Kiesel (David Warner), otupení válkou, jeho svérázné jednání tiše tolerují.

Dramatický příběh posádky ponorky Pluj tiše, pluj hluboko (1958) se stal příležitostí k setkání dvou hvězd – Clarka Gablea a Burta Lancestera. Střet dvou důstojníků ve válečném konfliktu, v němž Američané a Japonci bojují o nadvládu nad podmořským prostorem Tichého oceánu. Režie: Robert Wise.

Podle románu Williama Eastlakea natočil Sydney Pollack stejnojmenný snímek Hájili jsme hrad (1969). Skupina amerických vojáků na sklonku druhé světové války obsadí malý zámeček na hranici Francie s Belgií. Čekání na srážku s německou armádou, která tudy možná brzy projde, je pro všechny nekonečně dlouhé. S nudou se vojáci vyrovnávají každý po svém a jejich způsoby vedou k mnoha absurdním situacím. V tomto válečném filmu si opět zahrál Burt Lancaster a také Peter Falk nebo Patrick O'Neal.

Falk dostal roli i ve filmu Edwarda Dmytryka nazvaného podle italského města Anzio (1968), u něhož došlo k jednomu z nejtragičtějších omylů spojenců za druhé světové války. Američtí vojáci v Anziu se rozhodnou nepostupovat na Řím a čekat na ostatní jednotky, ale cestu k nim zatím odřízne německé vojsko….

  • Vlak zdroj: ČSFD http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1567/156691.jpg
  • Pluj tiše, pluj hluboko zdroj: IMDB http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1567/156682.jpg