ČT uvede romskou pohádku

Praha - Známá pohádková postava hloupého Honzy dostala novou podobu - Česká televize připravila na první vánoční svátek pohádku Dilino a čert, inspirovanou romskými příběhy. Nešika a budižkničemu, troufalý uhlířský syn, v ní nakonec přelstí i samotné peklo. Pohádku, v níž hraje velkou roli autentická romská hudba a v roli čerta v ní diváci uvidí Jiřího Lábuse, uvede 25. prosince od 14:10 ČT1.

„Dělal jsem spoustu romských dokumentů a Romové se mě vždycky ptali: 'Proč neuděláte také nějakou romskou pohádku, když máme takové krásné?'“ říká režisér a scenárista, autor pohádky Jaroslav Hovorka.

Dilino je syn romského uhlíře. Zamane si oženit se s dcerou samotného krále. "Dilino sice znamená v romštině hlupák, ale Dilino tady v té pohádce úplný hlupák není," říká představitel hlavní role Filip Cíl.

Nadpřirozené síly, které se Dilinovi podaří získat pro svůj plán, v pohádce zpodobňuje Jiří Lábus v roli čerta. „Český čert je takový truhlík, trouba, vlastně docela roztomilý čert. To není nějaký Mefisto,“ podotýká herec.


Veselá pohádka s písničkami o tom, že na každého čeká někde troška štěstí - třeba i v dutém stromě - se natáčela na hradě Houska, v Mělníku a okolí.

  • Dilino a čert autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1320/131935.jpg
  • Dilino a čert autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1320/131932.jpg