Vánoce s Otakárem Schmidtem: Jaký byl první český Evropan?

Praha – O sv. Vojtěchu, prvním Čechovi, kterému se dostalo mezinárodního uznání, a také prvním českém spisovateli, je v pořadí čtvrtý poeticky laděný dokument Otakára Marii Schmidta. Česká televize snímek s názvem Svatý Vojtěch – první český Evropan uvede na Štědrý den ve 20:00 na ČT2. Schmidt se s filmovým štábem vydal po stopách biskupa Vojtěcha v České republice, Maďarsku, Polsku a Itálii.

Vedle dokumentárního zachycení míst obsahuje film i partie hrané, zasazené ovšem do současnosti, ne do historických kulis. Sv. Vojtěch se tak prochází po moderním Římě. „Snažíme se odlehčenou formou ukázat, že jeho myšlenky o Evropě postavené na křesťanských základech nejsou mrtvé, ale naopak dodnes velmi důležité a živé a mají co říct,“ vysvětluje Otakáro Schmidt.

Role biskupa Vojtěcha se ujal jeho jmenovec, zvukař snímku a hudební skladatel Vojtěch Komárek. Průvodcem dokumentu je mladý jezuita Miroslav Herold a Vojtěchův příběh komentují mimo jiné historik Jiří Sláma, kardinál Tomáš Špidlík a sociolog Tomáš Halík.

Otakáro Schmidt o filmu Svatý Vojtěch (zdroj: ČT24)

„Je to poetický dokument. Poetický v tom, že jej děláme trochu výtvarněji, kombinujeme hrané prvky a dokumentární, historické postavy se současností. Sv. Vojtěch je součástí vánoční řady České televize a stejně jako předchozí polohrané poetické dokumenty je určen zejména mládeži, která o Vojtěchovi nic moc neví a dozvědět by se chtěla. Proto film natáčíme, doufám, že formou veselou a přitažlivou,“ doplnil ještě Schmidt.

Snímku o sv. Vojtěchovi předcházel dokument s názvem Dej mi duši a ostatní si ponech, věnovaný historii i současnosti salesiánského řádu, a dokument Nejsme andělé, jen děláme jejich práci, který představil jezuitský řád. Třetím dokumentem je pocta českému světci Nejznámější Čech – Jan Nepomucký. „Na příští rok chystáme snímek o františkánském řádu, především se chceme opřít o sv. Františka,“ prozradil Schmidt, na jaký dokument se mohou diváci těšit o Vánocích 2010.

Vojtěch Slavníkovec předběhl dobu o plných tisíc let. Na sklonku 10. století usiloval o sjednocení západní Evropy s novým křesťanským světem východu, který představovaly Čechy, Polsko a Uhry. Předpoklady k tomu, aby aktivně zasahoval do evropské politiky, mu dal studijní pobyt v Magdeburku. Dobře jazykově vybaven pak procestoval velkou část Evropy - několikrát byl hostem císaře Oty, znal se s císařovnou Theofano, putoval po hrobech světců ve Francii, měl přátele v Itálii. Podle legend pokřtil uherského krále Štěpána. Po mučednické smrti nechal polský král Vojtěcha pohřbít v Hnězdně.