Tobruk veze z Texasu velkou cenu

Praha - Producent, režisér a scenárista Václav Marhoul byl oceněn za svůj válečný snímek Tobruk na filmovém festivalu v texaském Austinu. Získal hlavní cenu poroty za scénář hraného filmu. Úspěšné tažení Marhoulova snímku tak pokračuje - Tobruk byl pozván i do soutěžní sekce festivalu v Seville, kde bude 7. listopadu vyhlášen mezi filmy nominovanými na Evropské filmové ceny. Poté ho čeká klání na festivalu v Damašku.

Festival v Austinu patří mezi vybrané akce akreditované Akademií filmového umění a věd (Academy of Motion Picture Arts and Sciences). Každý rok oceňuje i výjimečnou osobnost z oblasti filmové tvorby a výroby - letos Oscary oceněného producenta, režiséra a herce Rona Howarda, na jehož kontě jsou filmy jako Apollo 13, Čistá duše nebo poslední dva snímky natočené podle bestsellerů Dana Browna Šifra mistra Leonarda a Andělé a démoni s Tomem Hanksem v hlavní roli.

Zejména pro scenáristy má každoroční akce v Austinu velký význam - řadě z nich může posloužit jako odrazový můstek kariéry. Spolu s festivalovým kláním se tu totiž koná konferenční setkání - Austin Film Festival & Conference, jejímž hlavním cílem je podporovat význam scénářů a scenáristů ve filmové tvorbě a výrobě. Na konferenci, známé ve filmařských kruzích po celém světě, se setkávají scenáristé s režiséry, producenty a zástupci filmových společností.

Fotografie z nátáčení filmu Tobruk
Zdroj: ČT