Hlídač č. 47 zahájil americký filmový festival

Praha/San Francisco - Film Hlídač č. 47, který vznikl ve výhradní produkci České televize, se stal zahajovacím snímkem Mezinárodního filmového festivalu v San Franciscu. Organizátoři vybrali tento snímek z 60 přihlášených. Autory scénáře, který vznikl na základě stejnojmenného románu Josefa Kopty z roku 1926, jsou Zdeněk Zelenka a Filip Renč, jenž je zároveň režisérem snímku. Film prostřednictvím konkrétního lidského příběhu zpracovává věčná témata lásky, vášně a boje s osudem. Při udílení cen Český lev za rok 2008 získal Hlídač č. 47 celkem tři ceny - za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní i vedlejší roli a za střih.

„Jsem strašně rád, že si organizátoři pro zahájení festivalu vybrali náš film. Je to snad poprvé, kdy americký filmový festival zahajuje český film, z produkce ČT. Těch filmů není 60, já jich napočítal 124 a mnoho z nich je soutěžních. Konkurence je tedy obrovská. Dokonce nám přidali ještě jedno promítání, které proběhne pozítří. To znamená, že náš film vyprodal ještě další sál. Můj zatím největší festivalový zážitek bylo včerejší setkání s Georgem Lucasem, který byl s přítomnými filmaři na besedě. Tento režisér je patronem festivalu, který začíná být jedním z největších přehlídek nezávislého filmu v Kalifornii. Letošní ročník je osmý v pořadí a je financován výhradě ze soukromých zdrojů,“ informoval z místa konání režisér Filip Renč.

„Téma Hlídače č.47 není na americkém kontinentě neznámé. Promítala se tam i první adaptace románu z let třicátých, kterou natočil Josef Rovenský. V 50. letech zfilmoval stejnou předlohu Hugo Haas a získal tehdy nominaci na Cenu cechu amerických scenáristů, což byla dosti prestižní nominace. Myslím si, že to téma je hodně nosné a zajímavé a dá se říci, že i trvalé. Je to hlavně o lidském bytí a o tom, jak žít sám se sebou. A to bude jistě zajímat lidstvo stále,“ upozornil filmový publicista Jaroslav Sedláček s tím, že vyhlídky na získání některé z cen festivalu nemusí být malé.

Z filmu Hlídač č. 47
Zdroj: ČT