Šumné, ale bezbranné domy se představují Písku

Písek - Do písecké Sladovny dorazila putovní výstava velkoformátových fotografií Šumná a bezbranná. Expozice navazuje na úspěšný televizní cyklus Šumná města, černobílé snímky vyprávějí příběhy ohrožených památek 19. a 20. století. Nejen o ohrožených památkách budou tvůrci cyklu Šumná města David Vávra a Radovan Lipus chatovat se čtenáři webu ČT24 v pondělí 16. února od 14:00.

Tvůrci televizního seriálu upozorňují, že novější objekty jsou mnohem ohroženější a více bezbranné než památky z dávné historie. „Takovouhle funkcionalistickou vilu někdo zničí a společensky to projde lépe, než kdyby zničil barokní kapličku,“ říká architekt David Vávra, spoluautor cyklu Šumná města.

Výstava zobrazuje ohrožené památky 19. a 20. století z celého Česka. Fotografie se již objevily v kalendářích, kterými tvůrci cyklu v posledních letech několikrát upozornili na objekty, které zanikají nebo mají špatnou náplň. Soubor snímků odstartoval svou pouť v roce 2007, podle ředitele Sladovny Jiřího Hladkého se už představil ve Vídni, Tokiu, Stockholmu a dalších světových metropolích. V Písku bude k vidění do 22. března. 

David Vávra a Radovan Lipus
Zdroj: ČT24/Marie Třešňáková