Dnešní premiéra Hlídače č.47 odstartovala jeho pouť českými kiny

Praha - Dnes večer měl slavnostní premiéru nový film Filipa Renče Hlídač č. 47. V příběhu o lásce a zradě hraje hlavní roli Karel Roden. Filmový přepis vznikl na motivy románové předlohy Josefa Kopty z roku 1926, v produkci České televize. Psychologické drama tří mužů a jedné ženy se odehrává na konci světa v zapadlé horské vsi. Vysloužilý voják František Douša prožije několik životních tragédií a jako traťový hlídač se pokouší před nimi utéct a zapomenout.

Spolu s Karlem Rodenem hrají hlavní role Vladimír Dlouhý, Václav Jiráček, a Lucia Šipošová. „Velmi se mi scénář líbil, moc jsem to chtěl dělat. S Filipem jsem zatím nikdy nepracoval, ačkoli jsme se v životě různě potkávali. Tak jsem byl velmi potěšen, že můžu s Renčem natáčet,“ uvedl k práci Karel Roden.

Scénář Hlídače č. 47 vycházel z poslední práce renomovaného scenáristy Eduarda Vernera, který zemřel v roce 2003. Ve své verzi vyzdvihl téma bolestného údělu člověka, ovlivněného a poznamenaného hrůznými válečnými zážitky. Doufá, že ve svém dalším životě najde díky lásce, přátelství, práci a rodinnému štěstí ztracenou rovnováhu.

Poslední verze scénáře vznikla ve spolupráci Zdeňka Zelenky a Filipa Renče. „Pro mne to byla obrovská výzva. Řekl bych, že dokonce přelomový film, pokud se týká námětu i náročnosti na natáčení, ale také na adaptaci známého historického románu,“ informoval Renč.

Koptův román zpracoval již v roce 1937 režisér Josef Rovenský podle scénáře tehdy mladého Otakara Vávry, ve kterém se objevili Jaroslav Průcha, Marie Glázrová a Ladislav Boháč. Protože Josef Rovenský během natáčení onemocněl a zemřel, film dokončil Jan Sviták.

Řekli o filmu

Filip RENČ, režisér:

Je těžké převést psychologický román na plátno pro dnešního diváka tak, aby na to lidi chodili, aby je to zaujalo, aby to bylo moderní … Líbila se mi síla toho příběhu. Je to takové antické drama o vášni, žárlivosti, osudovosti, rozervanosti člověka.

Karel RODEN, hlídač Douša:

Líbilo se mi na příběhu, jak je dramatický, jak je bolavý, jak je kompaktní, obsáhlý, sytý a hutný.

Václav JIRÁČEK, hrobník Ferda:

Když jsem četl scénář, měl jsem pocit, že moje postava je velmi smutný, osamělý člověk. Protože lidé, kteří jsou agresivní a ničí své okolí, mají především problém sami se sebou a jsou vlastně chudáci. A on je bezesporu chudák.