Nejlepší evropskou mladou tanečnicí je Polka

Soutěž Eurovision Young Dancers představila 19. června opět po dvou letech nadějného mladého tanečníka. Vítězkou se stala Viktoria Nowaková z Polska. Ve finále byli zastoupeni tanečníci z deseti zemí Evropy, včetně České republiky, která je také pořadatelem letošního ročníku. Slavnostní večer z Nového divadla v Plzni odvysílala Česká televize v přímém přenosu. Záznam finálového kola si můžete přehrát níže.

Eurovizní soutěž mladých tanečníků pořádá Evropská vysílací unie (EBU) jako bienále již od roku 1985. Česká republika v letošním roce hostí tuto mezinárodní akci úplně poprvé, jako součást programu Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015.

Soutěž je určena pro tanečníky ve věku od šestnácti  do jednadvaceti let a napříč tanečními žánry. Vítězství pro ně znamená výraznou pomoc při startu mezinárodní kariéry. Tři tanečníci a sedm tanečnic - z Albánie, Malty, Německa, Nizozemí, Norska, Polska, Slovenska, Slovinska, Švédska a České republiky - vzešli z národních kol. Česko zastupovala sedmnáctiletá Helena Nováčková, která se vedle klasického baletu snaží své výrazové prostředky rozšiřovat také o akrobacii, jazz dance a výrazový tanec.

Účastníci finále Eurovision Young Dancers 2015
Zdroj: ČT24/ČT

Finalisté se na rozhodující vystoupení připravovali v Plzni celý týden. Kromě sólových tanců se všichni také publiku představili při společné choreografii. O vítězi pak rozhodl závěrečný duel.

V porotě zasedli vítězka soutěže z roku 1993 Zenaida Yanowski, kanadská hiphopová performerka Alexandra „Spicey“ Landé a úspěšný český tanečník Jiří Bubeníček. Příznivci tance jej spolu s jeho bratrem Ottou uvidí v Plzni znovu za měsíc, v Novém divadle uvedou své nové představení.

Záznam: Eurovision Young Dancers 2015 - finále (zdroj: ČT24)