Za pravdu! hlásá sluneční graffiti na Betlémské kapli

Působení Jana Husa v Betlémské kapli, kde před šesti sty lety kázal, připomene od července nápis na fasádě. Slova „za pravdu“ budou psána slunečními paprsky procházejícími kovovými destičkami. Stejná instalace se objeví i v Kostnici.

Pražská instalace bude odhalena 6. července, v den výročí Husova upálení. „Vítězné řešení spojuje boží slunce, což je podle mě geniální. A když 6. července nezasvítí, tak holt zasvítí až 7. července. Je to právě ta boží vůle, Jan Hus myslel pravdu boží, nikoli pravdu pozemskou,“ uvedl k projektu architekt David Vávra, člen výběrové komise.

„I v dnešní zrychlené společnosti jsou momenty, které ovlivnit nelze - to je počasí. To pro nás byla ta vyšší, nadřazená věc,“ doplnil Jerry Koza z Atelieru SAD, který je autorem díla spolu s Adamem Jirkalem a Martinem Papcúnem.

Uvedl, že nápis je čitelný zhruba dvě hodiny denně, po dobu tří čtyř měsíců. Obdobná sluneční projekce bude umístěna i v Kostnici. Nápis v německém jazyce se objeví 28. června na fasádě Školy sv. Štěpána, tedy budovy, kde byl Hus vězněn během koncilu, který rozhodl o jeho upálení.

Husa připomíná na Betlémské kapli sluneční nápis (zdroj: ČT24)

Husa připomene v Betlémské kapli i zvon a výstava

K 600. výročí smrti církevního reformátora byl odlit také nový zvon, s výjevem z Jenského kodexu, pro Betlémskou kapli. Rozezní se poprvé 6. července, do té doby si ho lidé mohou prohlédnout v provizorní zvonici na nádvoří kaple.

Na instalaci „za pravdu“ se podílelo mimo jiné České vysoké učení technické, které chce také v budoucnu při Betlémské kapli, jejímž je majitelem, zřídit o Husovi edukativní muzejní expozici. Finance na její vytvoření by chtělo získat i veřejnou sbírkou prostřednictvím crowdfundingu.