Všichni jsme „Heroes“: Eurovizi kraloval švédský zpěvák

Vídeň - V soutěži Eurovize zvítězil švédský zpěvák Mans Zelmerlow, který tak porazil Rusku Polinu Gagarinovou. Divákům a porotám se zalíbila Zelmerlowova pozitivní píseň Heroes, kterou doprovázely animované obrázky. Soutěž se letos konala ve Vídni.

Zelmerlow byl favoritem sázkařů po celou dobu soutěže. „Jsem ta šťastný. Děkuji vám, že jste pro mě hlasovali,“ řekl davu. „Všichni jsme hrdinové, bez ohledu na to, koho milujeme, kdo jsme nebo v co věříme,“ dodal vítěz. Pro Švédsko jde už o šesté vítězství, rekord ale stále drží Irové se sedmi výhrami. 

Bronzovou příčku obsadilo italské operní trio, čtvrtý skončil devatenáctiletý Loic Nottet z Belgie. V rámci 60. výročí Eurovize se do soutěže zapojil rekordní počet států – nově třeba Austrálie. Jedna z největších popových hvězd Guy Sebastian skončila hned na pátém místě. 

První pětice:

  • 1. Švédsko. Mans Zelmerlow - Heroes. 365 bodů
  • 2. Rusko. Polina Gagarinová - A Million Voices. 303 bodů
  • 3. Itálie. Il Volo - Grande Amore. 292 bodů
  • 4. Belgie. Loic Nottet - Rhythm Inside. 217 bodů
  • 5. Austrálie. Guy Sebastian - Tonight Again. 196 bodů

Česko na Eurovizi zastupovali Marta Jandová a Václav „Noid“ Bárta se skladbou Hope Never Dies. Do finále ale nepostoupili. 

Loni soutěž vyhrála androgynní Conchita Wurst. I letos dostála Eurovize pověsti tolerantní soutěže. Představila se třeba punková skupina z Finska - Pertti Kurikan Nimipäivät - píseň čtyř pankáčů s autismem a Downovým syndromem popisovala překážky, které musí lidé se stejnou diagnózou každý den překonávat. 

Eurovize vznikla před téměř šedesáti lety s ambiciózním cílem posílit soudržnost evropských národů po druhé světové válce. Bombastickou show každoročně sleduje sto osmdesát milionů diváků. Eurovize už v minulosti „vyprodukovala“ takové osobnosti jako Celine Dion nebo švédskou formaci ABBA.