Úspěch ČT na festivalu Novoměstský hrnec smíchu

Nové Město nad Metují - V jubilejním 30. ročníku festivalu české filmové a televizní komedie soutěžilo devět filmových a pět televizních snímků. Hlavní cenu získali tvůrci komedie Láska in memoriam. Nejlepším scénářem se může pyšnit film Václav z pera Marka Epsteina a Jiřího Vejdělka, objevem roku se pak stala herečka Martha Issová. Cenu obdržela za roli Katky v seriálu České televize Dobrá čtvrť.

Jedinečnou zvláštností festivalu je měření smíchu při projekci soutěžních filmů: Časoměřiči mačkají stopky při smíchu diváků v sále a komedie s největším procentem smíchu během promítání pak získává cenu diváků (Hrnec smíchu). V této soutěži se letos na prvním místě umístil film režiséra Patrika Hartla Taková normální rodinka s 29,39% prosmátého času, na 2. místě film režiséra Martina Dolenského Chyťte doktora s 27,83 % a na 3. místě film Jana Hřebejka U mě dobrý - 21,68 % .

Doprovodným programem byly akce na novoměstském letišti dále pak výstava v zámecké galerii Pod Žebrovkou (Výběr litografické tvorby rodáka Vladimíra Suchánka), výroční výstava fotografií z minulých ročníků festivalu a koncerty na Husově náměstí i terase svérázného Kina 70.

Česká televize se programově podílela festivalovou nedělí, na které celé odpoledne promítala tvorbu ČT. V závěru festivalu se diváci bavili u turnaje ve stolním tenise osobností, na kterém nesměl chybět president festivalu Pavel Zedníček, jehož cenu si odnesla Jiřina Bohdalová.