Můj domov Izrael. Výstava This Place mapuje život ve „sporné zemi“

Praha - Jak se během uplynulých pěti let vyvíjel Izrael a Západní břeh Jordánu? Odpoví Centrum umění DOX, které ve svých prostorách hostí výstavu This Place. Na tisícovce vystavených fotografií pracovalo dvanáct fotografů a svými čočkami zachytili jak krajinu, tak místní život a zvyky. Po pražské premiéře expozice přesídlí do Izraele a USA.

Iniciativa projektu vzešla od francouzského fotografa Frédérica Brennera už v roce 2006. Pozval jedenáct světově uznávaných fotografů, aby společně s ním zkoumali Izrael a Západní břeh Jordánu a ztvárnili ho nejen jako místo, ale především jako metaforu.

Francouze nadchly historické cesty jako Mission Héliographique v polovině 19. století ve Francii nebo Farm Security Administration v USA ve 30. letech, které vyzývaly umělce, aby kladli otázky týkající se daného regionu a jeho kultury, dějin, společnosti i každodenního života.

Autoři v místě focení absolvovali rezidenční pobyty. Mezi nimi byl třeba také český fotograf Josef Koudelka, ale i jeho zahraniční kolegové Thomas Struth, Fazal Sheikh nebo Jeff Wall. „Nechtěl jsem se původně projektu účastnit, věděl jsem, že mi to zkomplikuje život. Byl jsem v Izraeli sedmkrát, většinou na tři týdny, déle jsem tam zůstat nemohl, ne fyzicky, ale mentálně,“ řekl ke své účasti Josef Koudelka. Jako Čech se totiž až příliš ztotožnil se situací tamních obyvatel žijících za zdí.

„Výběr fotografií, které jsou součástí výstavy, nepředstavuje jednolitý pohled, ale spíše mnohovrstevnatý a mozaikovitý portrét tohoto významného a velmi sporného místa se všemi jeho trhlinami a paradoxy,“ vysvětlil Brenner.

  • „Každý z umělců vytvořil zásadní osobní výpověď o Izraeli a Západním břehu, ty jako série průvodců vedou diváka k hlubšímu porozumění současné konfliktní situace,“ řekla k výstavě kurátorka Charlotte Cottonová. 

Pestré národnostní složení autorů Brennerovi zaručilo i variablitu fotografovaných objektů, stejně jako jejich ztvárnění. Snímky ve Francii a v Anglii doposud nenašly svůj prostor. V sobotu 25. října se pod názvem 12 perspektiv uskuteční série diskusí za účasti všech umělců, web ČT24 ji odvysílá živě; celodenní program završí komentovaná prohlídka výstavy. 

This Place - Izrael perspektivou dvanácti fotografů (zdroj: ČT24)