Třeštíková na ČT i ve střižně. Dokončuje časosběr s happy endem

Boj se závislostí se šťastným koncem zachytila Helena Třeštíková ve svém novém časosběrném projektu, který by měl být dokončen příští rok. Tvorbu dokumentaristky u příležitosti jejích pětašedesátých narozenin připomene Česká televize ale už v těchto dnech. Mimo jiné uvede v televizní premiéře a navíc ve zcela nové verzi snímek o divadelníkovi Jakubu Špalkovi.

"Jmenuje se Mallory – na cestě a je o ženě, která byla závislou narkomankou a po narození dítěte přestala fetovat. Její život je dost složitý a ukazuje fenomén závislosti z jiné perspektivy. Myslím, že je to velmi dramatický příběh," prozradila Helena Třeštíková o chystaném dokumentu.

S Mallory natáčela dvanáct let, od drogové závislosti hrdinky až po současnost, kdy se rozhodla pracovat jako streetworkerka a pomáhat narkomanům. „Je to příběh s optimistickým koncem, o člověku, který s drogami přestane, a co život bez drog znamená, jak se s ním potýká, jak je to těžké, když se narkoman rozhodne vést normální život,“ doplnila Kateřina Černá z produkční společnosti Negativ.

Nabízí se srovnání s Katkou, jejíž - ovšem marný - boj se závislostí na drogách Třeštíková také prostřednictvím kamery sledovala. Její příběh ale skončil bez naděje, přestože se jako Mallory stala matkou. Třeštíková zamýšlela pokračovat příběhem Katčiny dcery, ale Katka si další natáčení nepřála. Sledování jejího osudu je tak pro filmaře uzavřen.

K příběhům svých hrdinů se Třeštíková v několika případech vrátila. Prvním, koho se rozhodla sledovat dál i po dokončení filmu, byl René. Strávila s ním dvacet let na jeho cestě mezi vězeními a krátkými pobyby na svobodě. „První snímek o něm jsme točili čtyři roky a končil tím, že René vykradl byt naší rodiny. To byl hodně neobvyklý čin a já si řekla, že to je zajímavá a nekonvenční osobnost a stojí za to sledovat ho dál. Pak z toho bylo dohromady dvacet let,“ podotkla dokumentaristka. S Reném je prý dál v kontaktu a točí pokračování jeho života. Dokument René připomene ČT art 21. června ve 20:20.

Nahoru a dolů - typická křivka osudů Třeštíkových hrdinů - spojuje i dva její projeky, které společně představila v loňském roce. Oba uvidíte na obrazovkách České televize. Vzlety a pády romského hudebníka, aktivisty a novináře Vojty Lavičky (29. 6., ČT2, 20:00) i Život s Kašparem principála Jakuba Špalka (22. 6., ČT2, 20:00). „ V televizi bude film vysílán v nové verzi. Od jeho uvedení v kinech se v Jakubově životě udála důležitá změna, a tu jsme museli zachytit,“ upozornila Třeštíková.

Tvorbu dokumentaristky, která 22. června oslaví 65. narozeniny, připomene také repríza pořadu Na plovárně z roku 2002 (21. 6., ČT art, 21:45).

Vydáno pod