Snad nám to odpustí. Houbařka, disidentka, první dáma Olga

Praha - Koncert undergroundové kapely The Plastic People of the Universe doprovodil v úterý večer v pražském kině Aero premiéru dokumentu Olga, který je věnován první manželce Václava Havla, první dámě Olze Havlové. Autoři vykreslují portrét svérázné a citlivé ženy, která zejména od 70. let hrála významnou roli v prostředí českého disentu. Díky přímému přenosu mohli premiéru i koncert vidět diváci ve 22 kinech v celém Česku.

„Na Olgu Havlovou vzpomínají přátelé jako na nejbližšího a nejspolehlivějšího parťáka Václava Havla, na kamarádku, která nezkazí žádnou legraci, naopak ji vymýšlí, štědrou hostitelku, vášnivou hráčku a houbařku, milovnici přírody, ostrou glosátorku, statečnou a pilnou disidentku,“ říká autorka námětu Anna Freimanová.

Nějakou starší písničku od Pink Floyd

Pro charakter Havlové i pro vyznění filmu je klíčová její „nefilmová“ vlastnost, totiž že se vždy nerada točila, fotila, veřejně vyjadřovala. I v roli první dámy zůstala přirozeně sebevědomou, pokornou dívkou z dělnického Žižkova. Film s podtitulem Zpráva o sledování objekta, který odmítal vypovídat a dělal si, co chtěl, který paroduje spisy Státní bezpečnosti, se snaží spíše zachytit ducha člověka a doby než faktograficky mapovat.

„Naším cílem bylo nalézt způsob vyprávění, který by divákům rozkrýval duchovní podstatu osobnosti, která je inspirativní a posilující, a skrze emocionální kanály představil Olgu tak, jak zůstává obtisknuta v životech přátel, kamarádů a blízkých známých, kteří ještě stále kráčejí po této zemi. Životopisná data tím pádem zůstávají až na samém konci narativního spektra,“ vysvětluje svůj záměr režisér Miroslav Janek, který stál i za kamerou.

Odchod Havlové ze života tak příkladně nelíčí jako boj se zhoubnou nemocí, nýbrž nechává zaznít její přání: Chtěla bych slyšet nějakou starší písničku od Pink Floyd. Film zobrazuje život na Hrádečku, včetně slavné narozeninové zabíjačky, nebo dýchánky dadaistické skupiny Hrobka, která vznikla kolem Andreje Stankoviče. Snímek je zprávou o radosti a pospolitosti, kterou Olga cílevědomě udržovala navzdory pronásledování.

Neznámé záběry, osobní svědectví

Film přináší dosud neznámé archivní záběry a fotografie. Osobně svědčí Vratislav Brabenec, Anna Freimanová, Jane Fondová, Ivan M. Havel, Vladimír Hanzel, František Horáček, Jan Kašpar nebo Andrej Krob. „Snad nám to Olga odpustí, že jsme o ní udělali film,“ říká režisér Janek. Se stejným týmem se již v roce 2007 podílel na vzniku nejúspěšnějšího českého dokumentu Občan Havel, který dokončil po smrti Pavla Kouteckého.

V kině Aero byla otevřena putovní výstava fotografií Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, která vznikla před čtyřmi roky k dvacátému výročí založení výboru. Výstava ve foyer kina Aero trvá do 18. května. Distribuci navíc podpořila asi třicítka kaváren akcí Čekání na Olgu. Nabízejí kávu zdarma - ovšem, pokud zákazník při jejím vypití dokáže mlčet. Narážejí tím na skutečnost, mezi přáteli dobře známou, že se na Olgu Havlovou nesmělo po ránu vůbec mluvit, dokud si nevypila první kávu.

Film Miroslava Janka není prvním filmovým portrétem Olgy Havlové. V roce 1993 vznikl její profil pro cyklus GEN - Galerie elity národa. K desátému výročí jejího úmrtí v roce 2006 pak režisér Martin Dolenský v cyklu Příběhy slavných natočil dokument Paní Olga (podívejte se zde). Nový film Olga vznikl v produkci Jarmily Polákové ze společnosti Film & Sociologie v koprodukci s Českou televizí. Do kin ho uvedla distribuční společnost Aerofilms. Již letos v březnu ve festivalové premiéře promítli dokument v rámci festivalu Jeden svět.