Venkovský učitel se v Benátkách neztratil

Benátky - "Mně vyhovuje, že nemusíme soutěžit. Je hezké, že jsme v přehlídce a člověk nemusí procházet trnutím a srovnáváním, kdy se cítí provinile, kdyby nevyhrál, i provinile, kdyby vyhrál," komentoval uvedení svého snímku na benátském festivalu režisér Bohdan Sláma. Světová premiéra Venkovského učitele proběhla poslední srpnový den v nesoutěžní sekci Dny autorů. A vedl si docela dobře.

Promítán má být tento český film celkem třikrát, na jeho dosavadní uvedení byly lístky vyprodány. Podle Evy Zaoralové, umělecké ředitelky „festivalové konkurence“ v Karlových Varech, přijali diváci Venkovského učitele v Benátkách velmi dobře.

Jestli stejně příjemně zapůsobil i na kritiky, se lze zatím jen dohadovat. „V tisku se žádná reakce neobjevila. Bude asi souhrnnější, až se bude hodnotit celý program autorských dnů,“ odhaduje Eva Zaoralová.

Učitel nejspíše bude následovat Štěstí

Zájem o film, na jehož vzniku se podílela také Česká televize, zatím nasvědčuje spíše jeho úspěchu. Obchodní nabídky na zakoupení snímku se podle producentů po promítnutí v Benátkách už objevily.

"Doufáme, že se prodá alespoň tak, jak se prodávalo Štěstí, které nakonec koupili asi v 25 zemích světa do kinodistribuce," doufají producenti Pavel Strnad a Petr Outrata ze společnosti Negativ.

Liškova benátská dvoupremiéra

„Pro mě znamená dvě velké premiéry za sebou,“ prohlásil o italském festivalu herec Pavel Liška. V rámci Dnů autorů se objeví na plátně dvakrát: jednak jako jeden z hlavních přestavitelů ve Venkovském učiteli, jednak ve filmu Návštěvník finského režiséra Jukka-Pekka Valkeapää, v němž si také zahrál hlavní roli.

Venskovský učitel na cestě kolem světa

Domácí premiéru si Venkovský učitel odbyl na jaře. Do konce prvního prázdninového měsíce na něj do kina zašlo 180 tisíc diváků. Ještě před svou mezinárodní premiérou, tedy uvedením na festivalu v Benátkách, byl prodán do šesti evropských zemí.

V Itálii byl Slámův snímek zařazen do sekce Dny autorů (Giornate degli Autori), spolu s ním se filmovému publiku představí i dalších dvanáct filmů. Tato vedlejší sekce byla jako nezávislá část přehlídky založena v roce 2004.

Po benátském uvedení bude Venkovský učitel pokračovat na své cestě po světě - promítán bude v Torontu. Kanadský festival, na kterém českou kinematografii loni reprezentovaly snímky Vratné láhve a Roming, potrvá od 4. do 13. září.