Roden aneb Saudek. Pavlásková točí film o slavném fotografovi

Praha - Volně inspirovat životním příběhem Jana Saudka, známého českého fotografa a taky obdivovatele žen, se nechala režisérka Irena Pavlásková ve svém novém filmu. Snímek s názvem Fotograf aneb… začala natáčet dnes. Hlavní roli svěřila Karlu Rodenovi.

Pavlásková do kinematografie vstoupila v roce 1989 autorským filmem Čas sluhů, o devět let později natočila jeho volné pokračování Čas dluhů. Na filmové plátno převedla také scénáře dvou spisovatelek - Bestiář Báry Nesvadbové a Zemský ráj to napohled Terezy Boučkové. 

Teď se pustila - v koprodukci České televize - do snímku o Janu Saudkovi, o něm a jeho tvorbě už byly natočeny dokumenty, ale hraný film dosud ne. Scénář napsala Pavlásková spolu s fotografem. Vrací se v něm prý k „osudovým křižovatkám turbulentního života hlavního hrdiny“, který zažil mnohé protiklady - slávu i odmítání, lásku i zradu, obdiv i osamocení.

„Drama příběhu je okořeněno také humorem, neboť náš hrdina je smyslem pro humor vrchovatě obdařen. Film poodkrývá tajemství Janovy tvorby, ponořuje se do bizarního a sugestivního světa žen, které ho obklopují,“ doplňuje Pavlásková.

Roden hraje Saudka (zdroj: ČT24)

Fotografa Jana ve filmu ztvárnil Karel Roden, který hrál už v dramatach Čas sluhů a Čas dluhů. Do dalších rolí režisérka obsadila Marii Málkovou, Vilmu Cibulkovou, Václava Neužila, Mariku Procházkovou, Zuzanu Vejvodovou, Patrika Děrgela, Jenovéfu Bokovou a Jitku Sedláčkovou.