Zemřela Alena Hynková, filmařka spojená s Českou televizí

Praha - Ve věku 66 let zemřela Alena Hynková. Scenáristka, dramaturgyně a režisérka spojená s Českou televizí. Odešla po dlouhé těžké nemoci. Poslední rozloučení se bude konat v pondělí 14. dubna od 13:00 v kostele sv. Jiljí v Husově ulici v Praze. Podílela se mimo jiné na dokumentárních cyklech Ženy Charty 77 nebo Neznámí hrdinové. Díl z druhého zmíněného cyklu, režírovaný Alenou Hynkovou, odvysílá ČT24 v neděli 13. dubna ve 21:00.

„Když onemocněla neléčitelnou rakovinou slinivky, byla to ona, která nás při návštěvách bavila svými vtipy z šuplíku černého humoru,“ vzpomíná na spolužačku z FAMU režisérka Olga Sommerová. „Teď už se spolu nezasmějeme, ale až na ni budeme vzpomínat, budeme se pravděpodobně smát. Teď pláčeme. Nikdy jsem nepoznala člověka, který by s takovou statečností, pokorou a elegancí přijal svou konečnost.“

Alena Hynková se narodila 25. května 1947 v Praze. V České televizi pracovala hned v porevolučních letech jako redaktorka, ve spolupráci s veřejnoprávní stanicí ale pokračovala nadále coby režisérka, dramaturgyně i scenáristka. Režisérsky se podílela na dokumentárních cyklech Ženy Charty 77 (2007), portrétech žen, které se rozhodly žít v opozici proti totalitě; Světci a svědci (2007) či Neznámí hrdinové (2008) o osudech lidí, kteří v české historii prokázali statečnost, a přesto se o nich příliš neví. Natočila také snímky o dvou výrazných osobnostech, Pět začátků Jiřího Suchého (2002) a Václav Havel (2003).

Febio s čistým výhledem

Byla nedílnou součástí Febia Fera Feniče, dramaturgicky zaštítila cykly a pořady Oko (1992) a GEN (1994). „Komu jinému bych se svěřil s myšlenkou založit Febio? Přišla na schůzku a než jsme si sedli, rozhlédla se po špinavé místnosti, která měla být první kanceláří, objevila hadr a kbelík a beze slov začala mýt okna. Pochopil jsem, že čistým výhledem ven bylo Febio právě založeno,“ vypráví Fero Fenič.

Spolupracovala na dokumentech V žitě (1995), Deník těhotné doby (1998) a Pod prahem (1999), dokumentární hrané mystifikaci v prostorách pražského metra. Jako pedagožka Katedry dokumentární tvorby na FAMU vychovala několik generací filmařů. Mezi její studenty patřili například Roman Vávra, Marek Najbrt nebo Kamila Vondrová.

Je také autorkou myšlenky cyklu Návraty dokumentaristů, který v roce 2013 odvysílala Česká televize. Jeden z dílů je věnován i jí. Hodnotí v něm své setkání s režisérem Otomarem Krejčou, ohlíží se za filmy, v nichž promýšlela citlivé aspekty česko-německých vztahů anebo romskou problematiku. Připomeňte si Alenu Hynkovou a její tvorbu v Návratech dokumentaristů (pořad můžete sledovat také dnes od 21:35 na ČT art):

Návraty dokumentaristů: Alena Hynková