Zemřel Lubomír Kostelka. Patřil k nejobsazovanějším hercům posledních dekád

Velký herec malých rolí. Zemřel Lubomír Kostelka (zdroj: ČT24)

V jednadevadesáti letech zemřel herec Lubomír Kostelka. Uvedly to servery Blesk.cz a iDnes.cz. Protagonista spíše menších rolí byl známý zejména z televize a filmu, hrál ale i u Jana Wericha v Divadle ABC, v pražské Laterně magice či v Hudebním divadle v Karlíně. Naposledy se v televizi objevoval jako děda Lubin v Kouzelné školce a hrál i v komedii Babovřesky 2 Zdeňka Trošky z roku 2014.

Kostelka zůstává v divácké paměti hlavně jako představitel komických postav, a to zejména ve spojení s přítelem Vladimírem Menšíkem. S ním se setkal už u přijímaček na JAMU.

První profesionální angažmá nastoupil v Českém Těšíně, ale netrvalo dlouho. V Divadle bratří Mrštíků v Brně pak prožil čtyři léta naplněná velkými rolemi. Hned první nabídnutou úlohou byl Doktor Galén v Čapkově Bílé nemoci, což byla pro mladého herce nečekaná příležitost.

Pak se přesunul do Prahy, kde získal angažmá v divadle ABC vedeném Janem Werichem. U něho v té době působila řada mladých herců, které zásadním způsobem ovlivnil. V roce 1963 po Werichově odchodu opustil stálé divadelní angažmá. Hlavně proto, aby se mohl věnovat práci ve filmu a televizi a péči o syna.

Herecký rekordman

Od roku 1967 se ocitl na jevišti jen výjimečně, například při krátkém hostování v Hudebním divadle Karlín na počátku 90. let. Na plátně a na obrazovkách se však objevil v několika stovkách hlavně epizodních rolí, čímž se řadí mezi české herecké rekordmany.

Za připomenutí stojí jeho ztvárnění člena zlodějské bandy Pajdáka v rodinné komedii Páni kluci, zlatokopa Billa v dobrodružném příběhu Claim na Hluchém potoku či postavy Josefa v dramatu Kuře melancholik, za něž byl nominován na Českého lva. Výrazné role ztvárnil i v seriálech Bylo nás pět a Ranč U Zelené sedmy.

Hlavní roli měl Kostelka jen jednu, v roce 1969 se objevil ve snímku Případ pro začínajícího kata režiséra Pavla Juráčka, jehož námětem byla kniha Jonathana Swifta Gulliverovy cesty.