„Vymazlený“ Žebřík už tradičně čeká na svou příležitost

Praha/Plzeň - Leden byl (co se hudby týče) klidný měsíc bez větších událostí. Českou scénu se z novoroční letargie pokouší probudit alespoň ceny Žebřík, které už po jednadvacáté pořádá hudební server iReport. Výsledky dvouměsíčního hlasování nejširšího publika budou odhaleny při slavnostním ceremoniálu 15. března v areálu Fakulty umění a designu ZČU v Plzni. Večer se odehraje v režii herců Tomáše Hanáka a Barbory Polákové.

Do konce ledna mohou milovníci hudby hlasovat hned v několika kategoriích a rozhodnout tak o tom, kdo si na poličku postaví jednu z cen sochaře Václava Česáka (o některé kusy se letos pokoušejí mimo jiné i sami studenti Fakulty umění a designu ZČU). Z prvního kola hlasování vzejde pět nominovaných v deseti kategoriích, přičemž o konečných vítězích se rozhodne ve druhém kole, do něhož se budou moci zájemci zapojit až do 28. února.

„Budova Fakulty umění a designu je nejen úžasnou moderní stavbou, ale také ideálním kulturním prostředím pro akci typu Žebřík, která je kombinací slavnostního ceremoniálu, indoor festivalu a jedné velké párty. Jsme rádi, že se do příprav aktivně zapojují i samotní studenti – a to v oblasti multimédií, při výrobě sošek pro oceněné hudebníky nebo tvorbou originálních dekorací. Řekl bych, že takhle vymazlený Žebřík jsme za těch dvacet let ještě nedělali,“ prohlásil ředitel hudebních cen Jarda Hudec.

Fanoušci svoje sympatie rozdělí mezi kategorie Skupina, Album, Skladba, Videoklip, Zpěvák, Zpěvačka, Objev, Akce, Film a Průser roku. Anketa je rozdělená na domácí a zahraniční tvorbu, pro níž platí stejné rozdělení. Kromě českých a slovenských interpretů lze hlasovat i pro další umělce, kteří dlouhodobě působí v Česku nebo na Slovensku.

Z každé kategorie budou ve finále oceněni tři nejlepší, celkem tak bude rozdáno třicet sošek. A to i včetně ceny pro Osobnost Žebříku, navíc nově přibyla také Cena o nejkreativnější počin studentů ZČU. 

Slavnostní galavečer potrvá pět hodin a jeho program zpestří třeba Tomáš Klus, UDG, A Banquet nebo Vladimir 518 & Idiot live band s Matějem Ruppertem a Romanem Holým.