Český lev zůstane Českým lvem

Praha - "Petr Vachler jako zakladatel cen přenechá název Český lev České filmové a televizní akademii, což je přirozené, protože byla od začátku garantem serióznosti hlasování," oznámil ředitel ČFTA Ivo Mathé. Ještě před pár dny to vypadalo, že kvůli sporům nejlepší filmové počiny uplynulého roku Český lev už neocení. Smlouva, kterou strany podepsaly, ale situaci změnila. Lev bude spojen s českou kinematografií i v 21. ročníku.

„Český lev bude označením výročních cen ČFTA nadále. Jsme velice rádi, že k dohodě došlo,“ potvrdil České televizi ředitel ČFTA Ivo Mathé. Pokud by se akademici s Vachlerem nedohodli, ceny by sice pokračovaly, ale musely by nést jiný název.

Naopak samotná ochranná známka by Vachlerovi příliš k ničemu nebyla, chtěl-li by pokračovat v cenách, nezbylo by mu, než je zaštítit novou akademií. Reprezentativního složení dvousetčlenné ČFTA by ovšem těžko dosáhl, čímž by značka Český lev ztratila na prestiži.

Úroveň slavnostního večera

Podle akademiků cenám škodil už za svého působení na Lvech. Hlavní spor se vedl o kvalitu a úroveň slavnostního večera, jehož pojetí akademie opakovaně kritizovala. Vachler byl nejen ředitelem ČFTA, ale i producentem Českých lvů a režisérem slavnostního vyhlašování, takže v diskusi o jeho konečné podobě měl konečné slovo.

  • Mathé: „Někdy si laureáti nechodili rádi pro ceny, protože se stali předmětem estrády.“
  • Vachler: „Když se shání peníze ze soukromého sektoru, tak máte zájem na tom, aby pořad byl sledovaný. Jako o to mají zájem Oscaři a podobně. Je to showbyznys.“

Kvůli rozporům počátkem června loňského roku čelo akademie opustil, akademie s ním poté začala vyjednávat o odkoupení ochranné známky Český lev. „Důvodem, proč jsme se dohodli je, že neustále ustupuji, protože nemám rád konflikty,“ uvedl nyní Vachler.

Pořadatel výročních filmových cen Český lev Petr Vachler ukazuje novinářům plastiky ve sklárnách Rückl v Nižboru na Berounsku, kde se 9. února odlévaly sošky pro 20. ročník cen.
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

„Cesta byla dlouhá, ale úspěšná. Poprvé v jednadvacetileté historii cen je bude řídit sama ČFTA, což je z našeho pohledu posun ke kvalitě. Cesta k získání Českého lva byla dlouhá, museli jsme připravovat výroční cenu bez názvu, ale zároveň případně s názvem. Jsme rádi, že Český lev bude nadále, kontinuita, na které nám tak záleželo, je tím pádem zachována,“ říká Mathé.

Částku, kterou Vachlerovi za známku zaplatí, ČFTA zveřejnit nechce. „Jednání na počátku byla možná stigmatizována právě otevřeností, to asi oběma stranám trochu komplikovalo situaci, a proto to trvalo tolik měsíců,“ vysvětlil.

Jiná soška i logo

Soška pro vítěze bude mít nicméně jinou podobu než dosud, i když lví. Změní se taktéž logo ocenění. Oproti předchozím ročníkům nemají letos nominace svůj vlastní večer, oznámeny budou 22. ledna na tiskové konferenci.

Slavnostní vyhlášení vítězů se odehraje poprvé v pražském Rudolfinu a opět v přímém přenosu České televize. Moderátorem večera bude Marek Eben. Šanci získat Českého lva mají tvůrci 29 celovečerních hraných a animovaných filmů a 17 dokumentů.