Magor Jirous už zase zpívá, tentokrát po hospodsku

Praha – Magor Jirous ještě zdaleka neřekl poslední slovo. Po dvou letech od jeho smrti se podařilo zpracovat další část básníkovy pozůstalosti a výsledkem se stala nová publikace Magorův noční zpěv. Čtenáři v ní najdou příležitostné, nevážné a dosud nevydané hospodské texty.

Magorův noční zpěv (zdroj: ČT24)

Příznivci kontroverzního literáta se mohou radovat. Magorův noční zpěv totiž na devadesát procent není poslední sbírkou, která se chystá. Jirousova literární pozůstalost není dosud zcela uspořádaná, a proto není vyloučené, že budou následovat další díla. „Víme o několika místech, kde by ještě mohly být různé rukopisy,“ přiznává znalec Jirousovy tvorby Martin Machovec.

Spoustu textů rozdal básník svým přátelům nebo „štamgastům“ vysedávajícím v jeho oblíbených restauračních zařízeních (např. Oáza na Smíchovském nádraží). Ví se tedy, že existují, ale není známo kde. Tak daleko, aby se ptal lidí, se zatím Machovec nedostal, doposud si vystačí s dochovanou pozůstalostí. „To je ještě práce na několik let,“ dodal.

Jirous si v restauraci často črtal poznámky a nápady, které následně doma přepisoval. Sbírku hospodských textů měl v plánu vydat ještě před svou smrtí – materiál si dával stranou od roku 2000. Stejně tak se chystal publikovat pokračování knihy Magor dětem a sbírku akrostichů. Machovec hodlá jeho přáním dostát, dát díla dohromady a vydat.

Vizitka Ivana Martina Jirouse
Zdroj: ČT24