Pražské jaro vneslo slunce do svých příprav

Praha - Hudební prolog festivalu klasické hudby Pražské jaro, jehož 69. ročník 12. května příštího roku ve Smetanově síni pražského Obecním domu zahájí Smetanova Má vlast v podání České filharmonie pod vedením Jiřího Bělohlávka, nabídne 24. března v Obecním domě v Praze vystoupení Sanfranciského symfonického orchestru s šéfdirigentem Michaelem Tilsonem Thomasem. Lístky na festival mohou zájemci zakoupit již od 12. prosince.

Pražské jaro přiblížilo program (zdroj: ČT24)

Dramaturgie festivalu počítá například s proslulým čínským pinistou Lang Langem nebo s vídeňskými filharmoniky. Jiří Bělohlávek s Českou filharmonií předvede tradiční zahajovací Mou vlast po 26 letech. Ohlášený koncert vzbudil takovou odezvu, že první český orchestr zahraje v rámci festivalu Smetanův cyklus pod taktovkou svého šéfdirigenta hned třikrát.

„Je to společenská událost, ale pro mne osobně je samozřejmě mnohem důležitější ten fakt, že se znova dotýkám skladby, která je mému srdci ohromně blízká, kterou miluju a mnohokrát jsem ji už provedl,“ přiznal se Jiří Bělohlávek, který s Českou filharmonií otevíral Pražské jaro premiérově před třiceti lety.

Jiný a trochu opomíjený Smetana zazní následně pod taktovkou Vladimíra Válka - Triumfální symfonii údajně skladatel napsal k svatbě Franze Josefa s bavorskou princeznou. Pražské jaro ale nebude jen klasika v předních sálech. Netradiční hudební zážitek čeká návštěvníky například i mezi lokomotivami v dopravní hale Národního technického muzea a kromě klasiky zazní jazz či swing.

Sanfranciský symfonický orchestr, kterému byl svěřen festivalový prolog, fascinoval festivalové publikum už při svém prvním hostování, během kterého se Thomas představil také jako autor Písní na texty Emily Dickinsonové s americkou sopranistkou Barbarou Bonneyovou. Nadto uvedl poprvé na tuzemská pódia tehdy teprve čtyřiadvacetiletou vycházející hvězdu, houslistku Hilary Hahnovou, ve Stravinského koncertu.

Naposledy v Praze odstartovali symfonici ze San Franciska evropské turné v rámci mahlerovského jubilea v roce 2011. Krátce po dokončení kompletu s nahrávkami všech skladatelových symfonií zde uvedli celovečerní Symfonii č. 2 Vzkříšení.

Na plánovaném prologu 24. března se Sanfranciským symfonickým orchestrem vystoupí rezidenční umělkyně Pražského jara 2014 houslistka Julie Fischerová v Prokofjevově Koncertu č. 1 D-dur a s Berliozovou Fantastickou symfonií. Poprvé v jejich interpretaci zazní také dílo českého autora Jaromíra Weinbergera Švanda dudák jako zvláštní pocta k Roku české hudby.

Pražské jaro 2014
Zdroj: ČT24

Co se týká vizuální stránky festivalu, příští ročník přináší po čtyřech letech výraznou změnu. Plakáty, propagační materiály, webové stránky a katalogy již neponesou rukopis Studia Najbrt, protože ve vypsané soutěži na novou vizuální prezentaci festivalu zvítězil koncept grafického studia ReDesign. „Vzhledem k tomu, že festival se symbolicky spojuje s obdobím jara, nechali jsme vizuál rozehrát živou barevností, šlo nám o to upoutat prvky, které se stávají jakýmsi koncertem pro oko,“ uvedla Klára Kvízová ze studia ReDesign. Návrh počítá například i s tím, že by mohlo být využito modro-červeno-bílé barevnosti a tím připomenout oslavy výročí české hudby 2014.