Gott škodí lásce fanynek: Ať je to klidně trapný, ale ne při zdi

Jak se Karel Gott zbavuje neodbytných fanynek? Způsobů je hned několik. Všechny uvidíte 29. prosince v televizní komedii Škoda lásky, která dala název šestidílnému povídkovému cyklu o lásce ve všech jejích podobách.

Každá z televizních povídek má literární předlohu, jejichž zpracování si rozdělilo hned několik scenáristů a režisérů. Při natáčení úvodního filmu Škoda lásky se sešli tvůrci, kteří už na společném kontě několik úspěšných snímků mají. Režie se ujal Jan Hřebejk, za kamerou stál Jan Malíř a scénář napsal Petr Jarchovský (který je spoluscenáristou ještě dalších dvou povídek z cyklu) na motivy povídky Petra Šabacha. Stejná čtveřice je podepsána pod Pelíšky, Pupendem nebo filmem U mě dobrý.

Jejich příspěvek do cyklu Škoda lásky má dvojnásobnou stopáž oproti ostatním. „Předlohu, jemnou drobnokresbu Petra Šabacha, doslova znásilnili a udělali z ní v podstatě jiný příběh. Dále nedodrželi předepsaný počet natáčecích dnů, nedodrželi stopáž a posléze ani rozpočet,“ postěžoval si kreativní producent Josef Viewegh.

Škoda lásky / Zora Valchařová-Poulová, Karel Gott, Eva Holubová
Zdroj: Zuzana Páchová/ČT

Hřebejk má pro rozmach oproti původnímu záměru ale vysvětlení - je jím Karel Gott, který ve filmu hraje sám sebe. „V Šabachově povídce Karel Gott vůbec nefiguruje, hlavní postavou příběhu je neodbytná fanynka, ale Petr Jarchovský do scénáře Gottovi jednu scénu napsal. On na to říkal: Mohlo by toho být víc. Ať je to klidně trapný, ale hlavně ať to není při zdi. A výsledkem je dvojnásobná metráž,“ vysvětlil.

Několikanásobného slavíka podle režiséra k větší roli přiměl jeho smysl pro humor, zvláště ten absurdní. A soudě dle ukázek, dělá si v povídce dost legrace i sám ze sebe, třeba když provází fanynku svou vilou a ukazuje jí fotky svých potomků, za jejichž počet by se nemusel stydět kdejaký námořník.

„Karel Gott má tu výhodu i nevýhodu, že nic jiného než Karla Gotta nemůže hrát. Ale my jsme se snažili tu roli vymyslet tak, aby to bylo zábavné nejen pro lidi, kteří ho zbožňují, ale aby to ocenili i lidé, kteří ho nemusí,“ doufá Hřebejk.

Sám sebe hraje také moderátor Karel Šíp, který vymýšlí, jak dostat svého přítele Karla Gotta z dosahu nejvěrnější, ale poněkud vlezlé fanynky. Tu ztvárnila Zora Valchařová-Poulová. V dalších rolích se objeví třeba ještě Petr Píša nebo Eva Holubová.

ČT představila cyklus Škoda lásky (zdroj: ČT24)

Povídka Škoda lásky stejnojmenný cyklus 29. prosince ve 20:00 na Jedničce zahajuje. Celkem diváci uvidí patnáct povídek během šesti večerů. Filmy v režii Petra Zahrádky, Zdeňka Jiráského a Víta Karase vznikly na motivy literárních předloh od Jaroslava Havlíčka, Michala Viewegha, Ireny Obermannové, Martiny Formanové, Petra Hudského a Ivana Klímy. Ještě jednou povídkou - S jedním uchem naveselo - z prostředí základní školy přispěl také Petr Šabach.