Jaké komiksy si vezmete do hrobu?

Praha – Myslíte, že jste z komiksového světa přelouskali všechno, co stojí za pozornost? Ujistěte se. Britský novinář a vydavatel Paul Gravett dal dohromady knihu Tisíc jedna komiksů, které musíte přečíst, než zemřete. Encyklopedie nejvýznamnějších komiksů historie nedávno vyšla i v české verzi, v Praze ji na KomiksFESTu osobně představil sám autor.

Publikaci uvádí předmluva režiséra a fanouška komiksů Terryho Gilliama. Pak se před čtenářem otevírá šest chronologických kapitol, od lahůdek z devatenáctého století po současnost.

„Základem je několik set ikonických postav, které obstály v čase. Každý zná Supermana nebo Tin-Tina. Pak je tu ale řada komiksů, o kterých většina lidí neslyšela. To zabralo mnohem víc pátrání,“ vysvětlil Gravett. Aktuálním trendem současnosti zůstávají uzavřené romány místo sérií na pokračování a za poslední dvacetiletí posílily také ženské autorky.

Kniha neopomíjí ani kultovní česká díla Káji Saudka nebo populárního Aloise Nebela. Komiksy animátora a grafika Františka Skály se dokonce dostaly do původního britského vydání. Gravett se přiznal, že miluje jeho způsob stavby příběhu pomocí fotografií, stejně jako postavičky v podivném pohádkovém světě.

Komiks z devatenáctého století
Zdroj: ČT24

Objemná sbírka toho nejlepšího není přímo zacílena na ty, kteří se v komiksu orientují. Podle autora je vhodná i pro naprostého laika. Naopak mu poslouží jako přehled vybrané kvality a nebude muset ztrácet čas probíráním se nekvalitním materiálem. Kontext komiksu je pro zájemce představen v úvodu.

Najít si k obrázkovým příběhům cestu amatérům usnadňují také dnešní filmy na motivy komiksových hrdinů. Oproti skutečnému komiksu jdou podle Gravettova názoru po povrchu, i tak je to ale něco, s čím se dá začít.

Vydáno pod