Svět truchlí nad odchodem Lou Reeda

Londýn / New York – Od smrti rockové legendy Lou Reeda neuplynuly ani dva dny a hudební svět cítí výraznou prázdnotu. Jednasedmdesátiletému zesnulému muzikantovi vzdávají hold jeho kolegové, ale také mnoho dalších osobností. Zvláštní poklony se americký zpěvák, kytarista a skladatel dočkal od svého dlouholetého přítele Davida Bowieho.

„Patřil k nejvlivnějším rockovým zpěvákům a skladatelům. Byl to mistr,“ řekl Bowie. Reedův někdejší spoluhráč John Cale souhlasil a poznamenal, že svět přišel o velkého skladatele a básníka.

Další superlativa na sebe nenechávají dlouho čekat. Tom Morello ze skupin Rage Against the Machine a Audioslave označil zemřelého za unikátní talent. Podobně se vyjádřil Paul Stanley ze skupiny Kiss. Iggy Pop vidí v úmrtí „zničující zprávu“. Nikki Sixx z metalové skupiny Mötley Crüe a další hudebníci vedle soustrastných a oceňujících prohlášení připustili, že Reed inspiroval jejich tvorbu.

Smrt rockového boha zapříčinily údajně problémy s játry. Jako dlouholetý konzument alkoholu a drog prodělal hudebník v květnu transplantaci jater. „Jsem triumf moderní medicíny,“ řekl po operaci podle BBC rockový veterán.

Jeho skladby přebírali skutečně mnozí – David Bowie, REM, Nirvana, Patti Smith a desítky dalších interpretů. "Prvního alba Velvet Underground se tehdy (na konci 60. let) prodalo jen deset tisíc kusů, ale každý, kdo si ho koupil, založil skupinu," řekl již dříve k vlivu zemřelého hudebníka producent Brian Eno.

Britský hudební odborník Charles Shaar Murray prohlásil, že Reed změnil současný kulturní svět. "Beatles a Bowie byli ohromní fanoušci Reeda, který měl ohromný vliv na glam rock a punk a další návazné hudební proudy," řekl stanici BBC Murray.

Bývalého člena Velvet Underground uctívají také osobnosti z ostatních branží. Ke ztrátě se vyjádřil třeba britský komik Ricky Gervais, americké herečky Mia Farrowová a Whoopi Goldbergová nebo také spisovatel Salman Rushdie. Herec Samuel L. Jackson zesnulého označil za hudebníka své generace, jehož tvorba přesto zaujímá dosud významné místo v hudebním světě.