Krásný ztráty uvítají posledního hosta. Zhasnout bar, pořad končí

Praha – Čtrnáct let je pořádný kus života. Za tu dobu se Michalu Prokopovi podařilo v Krásných ztrátách vyzpovídat tisíc hostů a odvysílat pět set dílů. Oblíbený pořad České televize vyčerpal za barem všechno pohoštění, a tak v prosinci skončí. „Jistě si to opláču, ale takový je život,“ říká s nadsázkou moderátor.

Když pořad před rokem 2000 začínal, tvůrci si stanovili jednu podmínku – každý host se v něm může objevit jen jednou. Ačkoliv Prokop přiznává, že se i po víc jak deseti letech dá v Česku najít spousta zajímavých a talentovaných lidí, země je podle něj stejně malá a návštěvníci pomalu začínali docházet.

Z Krásných ztrát se Prokopovi podařilo udělat unikátní relaci. Barové prostředí dokázalo vykouzlit uvolněnou atmosféru, které, jak sám přiznává, občas pomohl alkohol. Ten totiž lidem rozvazuje jazyk a odbourává bariéry, což se v mnohých případech hodilo – tedy pokud moderátor zrovna hostům nezapomněl skleničky doplnit. „Stalo se mi to celkem třikrát,“ vzpomíná Prokop s úsměvem. „Všímavý divák si toho jistě všimne.“

  • Krásný ztráty zdroj: ČT24
  • Mejla Hlavsa a Pavel Dostál zdroj: ČT

Poslední prosincový díl je spojen i s vánočním koncertem Michala Prokopa. Ten se odehraje 19. prosince v Divadle Archa, a navíc v kulisách baru Krásný ztráty. Zpěvák už prozradil, že si na pódium přizve několik hudebních hostů, avšak tentokrát z úplně jiných žánrů, než které obvykle mívá.

Víc jak na správné dávce ethanolu ale záviselo na zpovídaných osobnostech. Taktika spárování dvojic probíhala na základě logiky, anebo naopak naprosté asymetrie. Šlo o to, aby spárování vybudilo „šok“ či minimálně překvapení (např. tehdejší ministr kultury Pavel Dostál a lídr undergroundové kapely Plastic People of the Universe Mejla Hlavsa). Jindy se tvůrčí tým zase držel selského rozumu ve vzorcích otec–syn, manželé, sourozenci apod.

Nejoblíbenějšího účastníka své talk show prý Prokop nemá. Zklamání z hostů totiž nikdy nezažil. V paměti mu však utkvělo hlavně sezení s bývalým prezidentem Václavem Havlem a s někdejší ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou. „To je věc, na kterou se nezapomíná, a tuhle šanci bych bez tohoto pořadu v životě nedostal,“ prohlásil. Přesto dodnes lituje, že se z časových důvodů na barovou stoličku nikdy neposadil režisér Miloš Forman nebo hokejista Jaromír Jágr.

Rozhovory z Krásných ztrát vyšly také dvakrát v knižní podobě v roce 2004 a 2006.

Konec Krásných ztrát (zdroj: ČT24)