Cimrmanovo Proso v jedné ošatce

Praha - Záznam koncertního provedení  slavných melodií odzicezných z operetní fresky Járy Cimrmana vychází na DVD. Ve světové premiéře zazněly letos na festivalu Prague Proms v interpretaci Českého národního symfonického orchestru, vedeného Liborem Peškem. Koncert se z Obecního domu přenášel do 54 kin po celém Česku.

Cimrmanovo Proso vychází na DVD (zdroj: ČT24)

Operetu Proso složil Cimrman složil ve chvíli, kdy ztroskotal při letu vzducholodí Karel a byl nucený nouzově přistát na strništi. Noty své operety záhy poslal do vídeňské soutěže, jenomže jen obyčejnou poštou a ne doporučeně, a tak si členové poroty noty mezi sebou rozebrali. „V porotě byli Lehár, Strauss, Piskáček, Kálmán a každej si z toho něco vzal,“ upozornil Petr Brukner, herec Divadla Járy Cimrmana. Melodie se pak objevily v operetách Netopýr nebo Polská krev.

Jejich pravého autora, Járu Cimrmana, po 120 letech připomenul tým českých cimrmanologů koncertem, na němž se jeho členové představili i jako muzikanit: Zdeněk Svěrák hrál na violloncello, Robert Bárta na housle, Miloň Čepelka se zaskvěl coby tenorista. Záznam koncertu vyšel 11. října na CD i DVD.