Jak vypadá anděl strážný? Jako Labuda, Javorský nebo Dyk

Praha - V jedné ze škol v pražských Nuslích jste dnes mohli potkat anděly. I když jako ti z barvotiskových obrázků zrovna nevypadali. Od běžných smrtelníků byste je dokonce možná vůbec nerozeznali, pokud byste je tedy viděli. Režisérka Alice Nellis s nimi natáčí film podle románu Michala Viewegha.

Natáčení filmu Andělé všedního dne začalo koncem srpna, je už tedy za polovinou. Herci mají za sebou mimo jiné natáčení ve výškách. „Alice Nellis má vždy dobrou náladu. I když brzo ráno začínáme nebo před půlnocí končíme na Nuselském mostě, a přitom jsme se za celý den ani jednou nepokusili skočit dolů,“ pochvaluje si dosavadní filmování Marián Labuda, jeden z andělů.

Ti se dnes přesunuli z „mostu sebevrahů“ na hodinu literatury za Zuzanou Bydžovskou. „Sledujeme tu jednu z hrdinek a snažíme se, jak už patří k naší profesi, pomoci,“ nechce prozrazovat přílišné podrobnosti návštěvy další z andělů Vladimír Javorský. „Je to takový hořkosladký příběh. Není to ani tragédie ani komedie, prostě všední příběh, věřme, že křehký a poutavý,“ doplnil.

Filmový příběh o lidech, andělech a umírání se odehrává během jednoho dne, na jehož konci se osudy vdovy, učitele autoškoly a jednoho sebevraha propojí. „Nahlížím na něj jako na veselejší příběh o smutných věcech, protože v životě se takové věci vždycky dějí, ale když na ně budeme pohlížet smutně, bude to špatné, když vesele, je to lepší,“ domnívá se Vojtěch Dyk, vzhledem i chováním rebelský anděl.

Andělskou čtveřici doplňuje Eliška Křenková. „Hraju mladou holku, která je vyslána na první misi se svými staršími kolegy, aby ji zaučili,“ prozradila. Před sebou mají strážci smrtelníků ještě čtrnáct natáčecích dní. Co je přesně čeká, si ale raději nechávají pro sebe. „Woody Allen, myslím, řekl, že když chceš pobavit pánaboha, seznam ho se svými plány do budoucnosti,“ podotkl Marián Labuda s odkazem na nečekaně tragický konec hlavního hrdiny. 

Přesto - tvůrci mají v plánu uvést Anděly všedního dne do kin příští rok.

Alice Nellis natáčí Anděly (zdroj: ČT24)