Čtyři koprodukční filmy ČT soutěží ve Varšavě

Varšava - Čtyři filmy, natočené s přispěním České televize, míří do Varšavy, aby na tamním 29. mezinárodním filmovém festivalu zabojovaly o ceny. Do festivalové soutěže byl vybrán hraný snímek Jako nikdy, dokumenty Kauza Cervanová a Návraty Agnieszky H. a krátký film Strach.

Empatické komorní drama Jako nikdy vstoupilo do kin minulý týden. Čeští recenzenti ho označili za jeden z nejlepších a nejživotnějších českých filmů posledních let. Dramatický příběh o umírání, které je nejtěžší chvílí nejen pro umírajícího, ale i jeho okolí, natočil Zdeněk Tyc.

Do kin můžete aktuálně zajít také na slovensko-český dokument Kauza Cervanová, v němž se režisér Robert Kirchhoff vrací ke čtyřicet let starému brutálnímu zločinu. Jeho prostřednictvím poukazuje na peripetie vyšetřování a soudního procesu. Druhý dokument bude mít právě ve Varšavě premiéru. Návraty Agnieszky H. zachycují okem její krajanky, dokumentaristky Krystyny Krauze, polskou režisérku při natáčení série Hořící keř (mimochodem jeho filmová verze byla vyslána do boje o Oscara za rok 2013). Snímek vypovídá o vztahu Hollandové, studentky pražské FAMU, k Česku (Československu) a české kultuře.

Poslední ze čtveřice nominovaných snímků - Strach - je sice krátký, ale úspěšný. Nedávno zvítězil v jedné z hlavních kategorií na festivalu v Los Angeles. Režisér Martin Krejčí se inspiroval skutečným případem chlapce, který si vymyslel, že byl napaden skupinkou Romů, což vedlo k nesnášenlivosti a konfliktům nejen v jeho okolí. Na International Film Festivalu (11.–20. října) bude Strach promítán v evropské premiéře, koncem října ho uvidí i diváci v pražských a artových kinech jako předfilm.