Kontroverzní dokument o znásilnění a vraždě Cervanové míří do kin

Praha - Kontroverzní dokument o hromadném znásilnění a vraždě Ludmily Cervanové míří do tuzemských kin. Podle dvou platných rozsudků připravili slovenskou medičku v roce 1976 o život členové tehdejší komunistické zlaté mládeže. Snímek Kauza Cervanová režiséra Roberta Kirchhoffa jejich vinu zpochybňuje.

Vraha dvacetileté medičky, jejíž tělo objevili obyvatelé Nitry v zavlažovacím kanálu, policie nejdřív nenašla. Na tlak dívčiny rodiny se případ posunul až před prezidenta Husáka. Nové vyšetřování usvědčilo sedm mladíků z prominentních komunistických rodin. Podle autorů filmu tak chtěl režim navodit dojem, že justice měří všem stejně. 

Časosběrný dokument pojednává o nejdelším a také nejrozporuplnějším soudním případu československé i samostatné slovenské justice. „Je tam hromada pochybností. Korunní svědkyně měla být v tom čase činu 150 km daleko,“ řekl režisér Robert Kirchoff. Dokument zpochybňuje i doznání vyšetřovaných, která neměla být dobrovolná. „Já jsem se přiznal, protože bylo na nás pácháno fyzické násilí, tomu by nikdo neodolal,“ říká jeden z odsouzených Pavol Bedač. 

Kontroverzní dokument o znásilnění a vraždě Ludmily Cervanové jde do kin (zdroj: ČT24)

Odvolací soud v roce 2006 námitky neuznal a některým ještě prodloužil trest. Dohromady si odsouzení odseděli více než sto deset let, přestože mají tresty za sebou, doufají v očištění svého jména. Obrátili se proto na soudní dvůr ve Štrasburku, na jeho rozhodnutí stále čekají.

Robert Kirchhoff natáčel o případu zavražděné studentky Ludmily Cervanové osm let. Mluvil s odsouzenými, svědky, vyšetřovateli i soudci. Pro oficiální místa je případ úspěšně uzavřený. Nové důkazy dnes nikoho nezajímají. „Vymahatelnost práva je stále téměř nemožná,“ tvrdí režisér.