Horníčkův archiv skrýval hru, kterou napsal pro sebe a Stellu Zázvorkovou

Památník národního písemnictví získal Horníčkův archiv (zdroj: ČT24)

Památník národního písemnictví získal nedávno osobní archiv Miroslava Horníčka. Věnoval mu ho jeden z dědiců hercovy pozůstalosti. Obsahuje desítky dopisů, stovky fotografií i jednu zatím neuvedenou divadelní hru.

V pozůstalosti zůstaly i třeba dopisy od diváků, z nichž Miroslav Horníček četl ve svém legendárním pořadu Hovory H. Některé listy si schovával. Archiváři si mohou přečíst i rukopisy hercových fejetonů a povídek.

Mezi nimi objevili navíc dosud neznámou hru Romeo a Julie. Horníček ji napsal ke konci kariéry. „Bylo to takové rozloučení, které chtěl sehrát se Stellou Zázvorkovou jako hru o dvou starých hercích, kteří sedí, popíjejí víno a řeší svůj život,“ prozradil archivář Petr Kotyk. Herci byli společně v angažmá v pražském Divadle ABC. Horníček jako nový jevištní partner Jana Wericha.

Dary jsou nejčastější

Jeho osobní archiv je jedním z několika nedávných přírůstků do Památníku národního písemnictví. Získal třeba i dopisy z vězení od básníka Ivana Martina Jirouse. Dary přímo od autorů nebo dědiců jejich archivů jsou nejčastějším způsobem, jak se do památníku dostávají vzácné rukopisy.

Sbírka Památníku národního písemnictví vzniká od roku 1952. Literární oddělení má v tuzemsku nejucelenější archiv české literatury devatenáctého a dvacátého století.