Slovenské povstání podle Kohouta: Vzniká hra pro Divadlo Aréna

Bratislava – Spisovatel Pavel Kohout napsal hru na motivy Slovenského národního povstání. Český literát vytvořil dílo pro bratislavské Divadlo Aréna u příležitosti 70. výročí vystoupení protifašistických sil na Slovensku za druhé světové války. Premiéra by se měla uskutečnit příští rok.

Myšlenka hry připomínající zmíněné povstání se zrodila v mysli šéfa Divadla Aréna spolu se slovenským hercem Jurajem Kukurou. Oba muži oslovili pět slovenských autorů, byl to však Kohout, kdo se nápadu hned chytil. „Já jsem se toho s velkou radostí ujal. Hledal jsem způsob, jak k tomu tématu přistoupit 'nejčeštěji', to znamená v žánru české dramatické literatury,“ uvedl čtyřiaosmdesátiletý dramatik. Jak ale jeho psaní pokračuje a o čem hra bude, neprozradil. 

Jediná podmínka při zadání byla, aby žádné z představení nepřekročilo délku půl hodiny. Bude se totiž jednat o souhrn menších vystoupení, která se odehrají v jednom večeru. Kohoutova hra zabere 17 minut a spisovatel ji nazval Rudolfovo číslo. 

Kohout se na Slovensku aktuálně zúčastnil představení nadcházejícího ročníku Měsíce autorského čtení, které je letos věnované právě jemu.