Národní divadlo úspěšně testuje nová protipovodňová vrata

Praha – Stoupající Vltava by mohla ohrozit některé budovy na nábřeží, mezi nimi také historickou stavbu Národního divadla. Mluvčí kulturní instituce však všechny ujistil, že je divadlo vůči velké vodě dostatečně chráněno a zatopení mu nehrozí.

Národní divadlo zavřelo protipovodňová vrata (zdroj: ČT24)

„Zlatá kaplička“ nedopadla v roce 2002 příliš dobře. Letošní situace je však naštěstí jiná. Národní divadlo má již rok nainstalovaná nová protipovodňová vrata. Jejich aktuální kontrola proběhla úspěšně – zabezpečení funguje, takže by se do sklepa žádná voda dostat neměla. Žádné nebezpečí tedy nehrozí, což platí také pro základní kameny. 

„Na rozdíl od stavu v roce 2002 není v Národním divadle ani kapka vody, kterou bychom tam nechtěli mít,“ uklidnil veřejnost i novináře mluvčí divadla Tomáš Staněk. „Věříme, že naše protipovodňová opatření spolehlivá jsou, na druhou stranu je samozřejmě připraven krizový štáb, který by situaci operativně řešil,“ dodal. 

Všechna večerní představení tedy proběhnou v budovách ND podle plánu. Pokud by se situace dramaticky obrátila a představení by musela být zrušena, organizační tým slibuje využít všech dostupných komunikačních prostředků, aby se s diváky spojil a o stavu je informoval. Situaci si návštěvníci mohou sami ohlídat na webu nebo na facebookovém profilu ND. S hromadnými předplatiteli nebo s objednateli má divadlo domluvený případný telefonní kontakt.

Situace v dalších kulturních institucích v Praze

  • Pražské Divadlo Archa s ohledem na aktuální povodňovou situaci ruší v nadcházejících dnech svá představení. Po zkušenosti z ničivých záplav v roce 2002, které zasáhly tuto suterénní scénu fatálním způsobem, Archa vyklidila prostory velkého sálu a přilehlých míst. Reprízu vyprodaného muzikálu Aida plánovanou na nedělní odpoledne zrušilo o víkendu také Hudební divadlo Karlín.
  • Národní galerie v Praze preventivně uzavřela klášter sv. Anežky, ve kterém je umístěna stálá expozice středověkého umění, a Valdštejnskou jízdárnu. Oba objekty budou uzavřené do pátku. Zatopení objektů ale podle vedení galerie nehrozí.
  • Pražský koncert hudební skupiny Divokej Bill původně plánovaný na 5. června se z důvodu povodní ruší. Koncert v rámci Divokej Bill 15 Tour se měl odehrát pod širým nebem v areálu Žlutých lázní. Také pořadatelé dalších hudebních akcí pod širým nebem řeší současnou nepřízeň počasí, která může ohrozit jejich konání.
Vydáno pod