Do Zlína ČT přiveze Déčko i nejmenšího slona na světě

Zlín – Pohádku Kovář z Podlesí, nové večerníčky a snímek Klukovina, který jste mohli vidět v rámci cyklu Nevinné lži, posílá Česká televize na Zlín Film Festival, jehož je hlavním mediálním partnerem. Další program, který připravila, souvisí stejně jako celá přehlídka s tvorbou pro děti. V samostatném semináři bude například představen chystaný nový dětský kanál ČT :D.

O ČT :D, který bude spuštěn poslední srpnový den, bude mluvit generální ředitel ČT Petr Dvořák, výkonný ředitel nového kanálu Petr Koliha a jeho tým. „Umístěním semináře na Zlín Film Festival vyjadřuje Česká televize zájem otevřít odbornou diskuzi o obsahu a podobě dětského kanálu, zejména vzhledem k jeho úloze veřejnoprávní dětské televize, i aspiraci být pro děti televizí první volby,“ vysvětlil Petr Dvořák. Více o ČT :D se můžete ve Zlíně dozvědět 29. května.

Nový dětský kanál připomene taktéž 29. května i celodenní akce Den České televize pro děti na zlínském náměstí Míru. Provede je Magdalena Reifová z Kouzelné školky a Petr Vacek ze Studia Kamarád a přijedou také herci a tvůrci tří loňských vánočních pohádek - Dvanácti měsíčků, Šťastného smolaře, O pokladech – a nové pohádky Kovář z Podlesí, které se také všechny budou na festivalu promítat.

Klukovina (z cyklu Nevinné lži) / Marek Taclík
Zdroj: ČT/Atelier VAVfilm

Kováře z Podlesí, pohádkový příběh s hodným drakem, mluvícími zvířátky a Bolkem Polívkou, přihlásila ČT do jedné ze soutěžních sekcí. O cenu bude soutěžit i snímek Klukovina, v kategorii hrané filmy pro mládež. Dramatický příběh z cyklu Nevinné lži vypráví o třech klucích, kteří obviní svého učitele ze sexuálního obtěžování, aby se mu pomstili. „Do Zlína jsme tento díl nominovali vzhledem k námětu, protože jeho protagonisty jsou žáci základní školy,“ doplnil ředitel vývoje pořadů a programových formátů České televize Jan Maxa.

V kategorii animovaných filmů pro děti bude soutěžit nové večerníčky Nejmenší slon na světě a To si piš, je to myš! a také nové díly už známých příběhou Chaloupka na vršku a Králík Fiala. Chystané večerníky, které se na podzim objeví ve vysílání dětského kanálu, mohou jako jedni z prvních vidět malí návštěvníci festivalu ve stanu ČT :D. Osobně se navíc s některými, už známými večerníčkovými hrdiny setkají, například s Bobem a Bobkem nebo maxipsem Fíkem.

Večerníček Nejmenší slon na světě
Zdroj: ČT24/ČT

Mimo soutěž bude možné zajít na už zmíněné loňské vánoční pohádky, ale také na pohádku Sněžný drak o princezně, kterou až pravá láska zbaví kletby, nebo televizní film Lehká jako dech o dívce s mentální anorexií. Na programu budou i dokumenty z cyklu Národnost v pubertě. A Česká televize také připomene třemi pořady Jitku Molavcovou, která na festivalu převezme uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež.

Zlín Film Festival ale samozřejmě nabídne desítky dalších filmů pro děti. Vydat se na něj můžete od 27. května do 1. června.