Nevěra duchovní? Buranteatr uvede jedinou hru Jamese Joyce

Brno - Vyhnanci, jediná hra slavného irského literáta Jamese Joyce, se vrátí na české jeviště. Nastuduje ji brněnský soubor Buranteatr. V Česku ji dosud uvedlo pouze Národní divadlo v roce 1994. „I když ta hra má téměř sto let, nezestárla v podstatě v ničem, a pokud jsme ji v něčem upravovali, tak jen v potlačení specificky irských reálií,“ říká dramaturg Jan Šotkovský.

Tématem hry jsou partnerské vztahy, meze svobody a nevěra fyzická i duchovní. Osu příběhu tvoří komplikovaný vztahový čtyřúhelník. „To všechno je možná mnohem aktuálnější dnes, kdy je manželství stále nestabilnější institucí a kdy vztahy vznikají a zanikají mnohem rychleji - a kdy o to víc stoupá poptávka po věrnosti a lásce na celý život,“ uvažuje Šotkovský.

Děj Vyhnanců (anglicky Exiles) začíná návratem manželů Richarda a Berty do Dublinu po devíti letech. Na oba tam čekají lidé, kteří je milují - učitelka hudby Beatrice a novinář Robert. Postupně se odkrývá, co se mezi postavami dělo v minulosti, a v sázce je budoucnost vzájemných vztahů.

Jemná hra s náznakem, tajemstvím a nejistotou

„Ta hra vesměs sestává z rozhovorů ve dvou, které ale umožňují opravdu jemnou hru s náznakem, tajemstvím a divákovou nejistotou ohledně toho, jak to postavy se sebou navzájem vlastně myslí,“ uvedl režisér Mikoláš Tyc.

Joyce patří k nejvýznamnějším spisovatelům první poloviny 20. století. Proslul hlavně díky experimentálnímu románu Odysseus, ale i jeho další knihy jsou považovány za mistrovské počiny: například Dubliňané nebo Portrét umělce v jinošských letech.

Vyhnanci, které napsal v letech 1914 až 1918, dlouho stáli ve stínu Joyceova ostatního díla. Patřičné renomé hře zjednalo až uvedení v Londýně v roce 1970 v režii Harolda Pintera. Hra je založena na motivech z povídky Nebožtíci z Dubliňanů. Do češtiny byla přeložena Vladimírem Vařechou roku 1994. Tehdy také drama uvedlo pražské Národní divadlo.

V roli Berty se v Buranteatru poprvé představí herečka Slováckého divadla v Uherském Hradišti Klára Vojtková. Dále hrají: Jiří Hájek, Petr Jarčevský, Kateřina Dostalová a Ivana Plíhalová. Tým doplňují scénograf Karel Čapek a kostýmní výtvarnice Aneta Grňáková. Premiéra inscenace se koná 31. května v sále Stadionu v Kounicově ulici.

Další informace na webu divadla Buranteatr.