Historik o rozhovoru se soudcem Vašem: Podobalo se to výslechu

Ostrava - Historik Pavel Paleček je autorem dokumentárního filmu Vrahem z povolání, který vypráví o nedávno zesnulém komunistickém soudci a prokurátorovi Karlu Vašovi. Základem dokumentu se stal téměř devítihodinový rozhovor, který Paleček s Vašem natočil. „On nešel na toaletu, nenapil se vody, on osm a půl hodiny mluvil. Po sedmi hodinách jsem mu říkal, že nemám další otázky a jestli nám chce ještě něco říct. A on začal vyprávět dál,“ vzpomíná Paleček, který o své osobní zkušenosti s justičním vrahem promluvil v pořadu Před půlnocí.

„Chtěl odvyprávět celý svůj příběh tak, jak byl,“ říká Paleček. Zároveň připomíná, že Vaš během rozhovoru opakovaně lhal. „Potřeba sebeobhajoby a vysvětlení těch věcí tam byla ohromně silná.“

„Na druhou stranu, když jsem si potom záznam pouštěl, tak jsem viděl, že způsob, jakým se mnou mluví, se podobá výslechu, ať už je on vyslýchaný, nebo vyslýchající, a že mluví velice frázovitě,“ popisuje Paleček. „Zároveň jsem si uvědomoval, co to muselo být, když mu bylo třicet let a někoho takovýmto způsobem těch osm nebo dvanáct hodin za použití různých brutálních prostředků sám vyslýchal.“

Vašova dcera věnovala pozůstalost na charitu

Rozhovor vznikl nedlouho před smrtí Karla Vaše, který zemřel v prosinci 2012 v luxusním domově pro seniory ve svých 96 letech. Kvůli promlčení nepotrestaný, ač soudem uznaný justiční vrah stále tvrdil, že má čisté svědomí. „Na jednu stranu to byl studený, cynický člověk,“ vypráví Paleček - a s ohledem na Vašovo stáří dodává: „Ale svým způsobem vyvolával soucit.“

Před půlnocí (zdroj: ČT24)

Dokument viděla i Vašova dcera, která se o otce do poslední chvíle starala. Po Vašově smrti Palečkovi zaslala zprávu, ve které se za jeho zločiny omluvila. Pozůstalost po otci se pak rozhodla věnovat na dobročinné účely.

„Z několika set tisíc korun, které pozůstalost činí, si nic nenechá. Vše rozdělí s tím, že část by měla jít na charitu na postižené děti a významná část by měla jít organizacím, které se zabývají výzkumem nebo publikováním věcí, na nichž se její otec podílel,“ říká historik.

Zabíjení v Postoloprtech

„Soudce kat“, jak Vašovi přezdívali političtí vězni, byl agentem NKVD a plnil sovětské rozkazy. Poslal například na smrt generála Heliodora Píku a odborníci odhadují, že se dále podílel na zhruba dvou desítkách justičních vražd. „Ale je velmi složité to říct, protože celá řada archivních dokumentů ještě není plně přístupná,“ dodává Paleček.

Mimo to připravil zabíjení v Postoloprtech, které se stalo největším evropským masakrem od konce druhé světové války až do masakru v Srebrenici v roce 1995. „Toto kryl, aby se o tom nic nepublikovalo, aby se to nevyšetřovalo,“ říká Paleček, který chce nyní o Vašovi napsat i knihu, protože existuje řada informací, která se do dokumentu nevešla.

Nový dokumentární film Vrahem z povolání je založen na obsáhlém rozhovoru s Karlem Vašem, podstatnou část snímku však tvoří i hrané scény; mladého Vaše ztělesnil Petr Jeništa a filmem provází výtvarník David Černý. Snímek je k vidění v českých a slovenských kinech a zájemci jej mohou zhlédnou také na internetu.