Kovář z Podlesí - pohádka podle valašské filosofie

Rožnov pod Radhoštěm – Souboj dobra se zlem, kletba, drak, boj o milovanou bytost a navíc i cvičený křeček a veverka a Bolek Polívka s dřevěnou nohou – Kovář z Podlesí má být podle tvůrců pohádkou, v níž je mnohé pohádkové, ale přitom všechno tak trochu jinak. Hraný snímek kombinovaný s loutkovou i 3D animací vstoupil do závěrečné etapy.

Režisér a scenárista Pavel Göbl dostal původně na základě své předchozí práce pro Českou televizi nabídku na studiovou pohádku, nakonec se ale z námětu vyvinul film pro kina. Vycházel prý mimo jiné z knihy, v níž se popisuje dřívější úřední vymýtání zlých duchů. Z tohoto tématu ale nakonec moc nezbylo. „Pak se přidaly takové ty známé archetypy jako kouzelný meč, love story, nechtěný ženich,“ dodává Göbl.

Vymyslel si také dva cvičené hlodavce, kteří v kovárně obsluhují různé strojky a čarovné mašinky. Vycvičil je Toník pro svého strýce, kováře v městečku Podlesí, válečného invalidu a také tak trochu lenocha. Toník je navíc jediný, kdo může zlomit místní kletbu – a to tak, že kraj zbaví zlých bab, v něž se kdysi proměnily dobré víly.

Kováře hraje Bolek Polívka, který se v pohádkách příliš neobjevuje. „Pan spisovatel Göbl, který je také režisérem, je člověk, kterého mám rád a který navíc sdílí tu filosofii nás Valachů – že v Praze se nedá žít, protože tu v žádné hospodě nemají borovičku! vysvětlil, proč na roli pohádkového hrdiny tentokrát kývnul. “Proto jsme také hodně točili ve skanzenu na Valašsku. Scénář je krásný, i když bylo utrpení hrát ho, protože hrát s dřevěnou nohou je utrpení, ale rád jsem to podstoupil."

Kromě skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm se natáčelo také v jeskyních u Velenic u České Lípy a v lesích v okolí Prahy. Veškeré interiéry, exteriéry i rekvizity jsou stylizovány do magického výtvarného stylu Františka A. Skály, syna výtvarníka Františka Skály.

Kovář z Podlesí / Josef Somr, Jiří Pecha
Zdroj: Richard Špůr/Bontonfilm

V kinech se Kovář z Podlesí objeví 16. května. Diváci se mohou těšit na Josefa Somra, Báru Seidlovou, Jiřího Pechu, Rosťu Nováka nebo Ivanu Chýlkovou. V rolích Toníka a jeho milé Bětky se představí Gregor Bauer a Valerie Šámalová. Draka namluví „Plastic“ Vratislav Brabenec.

Vydáno pod