I nevinná lež má krátké nohy. Své o tom ví Dyk nebo Havlová

Ty máš někdy oprávněný důvod mi lhát? - A ty ne? Dialog, který zazní v jednom z osmi filmů nového cyklu České televize, celkem dobře vystihuje jejich společné téma, jež jim dalo i společný název: Nevinné lži. Každý má někdy důvod neříct pravdu, ovšem i malá lež může způsobit velké potíže, jak se ukáže vždy v neděli od 20:00 na ČT1. První „nevinnou lež“ vypustí ČT 24. února.

Skřípání partnerských a rodinných vztahů, síla médií, následky falešného sexuálního obvinění anebo dopady ekonomické krize - obecné problémy zasahují do životů konkrétních hrdinů, v jejichž příbězích vždy zásadní roli sehraje jedna malá, ale pro vývoj událostí podstatná lež.

„Některé filmy sice přiznávají slabost lidí, ale nešlo nám o to, zobrazovat těžkosti a chandru života, ale zobrazit i to, jak se s nimi lidé poperou,“ podotkl Jan Vrabel ze společnosti Vrabel Studio, ve spolupráci s nímž ČT cyklus připravila, že osudy postav jsou mnohdy dramatické, ne vždy ale bez naděje.

Nejen producentkou celého projektu, ale i režisérkou dvou snímků je Tereza Vrabelová, která (ještě jako Kopáčová) připravovala oceňované Soukromé pasti na televizi Nova. K podobnosti s nimi Nevinné lži svádí, jejich pokračováním ale nejsou.

V režii Terezy Vrabelové - a podle scénáře Terezy Dusové - vznikl příběh nazvaný Byl lásky čas (na ČT 14. 4.) o dvou sestrách, které rozdělil milostný trojúhelník. Tři jsou ovšem na lásku moc, a tak jedna musí z kola ven a s pocitem křivdy a žárlivostí zůstane žít sama s matkou. „Až když je schopná přijetí, vyrovnání se a odpuštění, zjistí, že život je mnohem snazší,“ poznamenala k příběhu Vrabelová. V rolích dcer se objeví Veronika Freimanová a Dagmar Havlová, matku, která se spor mezi nimi pokouší urovnat, hraje Iva Janžurová. „Spolupráce v této trojici byla tak skvělá, že jsme na konci natáčení navrhovali, aby s námi Česká televize pokračovala v 3+3 bez Donutila,“ zažertovala Janžurová při představování projektu. Na účast v něm prý kývla, protože ji lákala spolupráce s Vladimírem Michálkem, který měl původně film Byl lásky čas režírovat.

Chromozom (z cyklu Nevinné lži) / Tereza Brodská
Zdroj: Zuzana Páchová/ČT

Režijně se Tereza Vrabelová ujala také scénáře Petry Ušelové ke snímku Chromozom (na ČT 31. 3.). „Je to film o lásce a zodpovědnosti k dětem, o nových partnerských schématech a o roli muže a otce v dnešním světě,“ uvedla režisérka k dramatu. Dotýká se poměrně citlivého tématu pořizování a výchovy dětí homosexuálními páry. „Pracuji v centru asistované reprudkce, jsem lesbička a pomáhám expřítelkyním při ilegálním oplodnění,“ prozradila Tereza Brodská, která si ve filmu zahrála spolu s Bárou Kodetovou či Hynkem Čermákem. „Gró toho příběhu je otázka, jestli má jít člověk proti přírodě, nebo nemá,“ dodala.

S Terezou Brodskou se diváci setkají také ve filmu Hvězdička (na ČT 17. 3.), který vznikl podle scénáře Jana Hlaváče a Martina Dolenského a v režii druhého z nich. „Je to novodobý Pygmalion,“ popsal režisér stručně příběh o stvoření mediální hvězdy. Jejím „stvořitelem“ je čtyřicetiletý novinář (Michal Suchánek po dlouhé době a podle jeho slov i na dlouhou dobu naposled ve vážné roli), který začne psát na internetu blog sedmnáctileté holky a úspěch se mu postupně vymkne z rukou. Dolenský, jenž je mimochodem režisérem teenagerovského Mého vysvlečeného deníku, filmu podle knihy Johany Rubínové, jejíž existence je nejistá, přiznal, že Hvězdička částečně vychází ze skutečného příběhu.

Čistá práce (z cyklu Nevinné lži) / Jan Plouhar, Pavla Beretová
Zdroj: Pavla Černá/ČT

Prý nejchmurnějším ze všech osmi filmů je Čistá práce (na ČT 7. 4.), kterou napsal i natočil Jan Prušinovský. V příběhu o tom, že poctivost a spolehlivost nechrání před pastí půjček a nesolidností, hraje Jan Plouhar řemeslníka, pro něhož se dodržování pravidel stane počátkem finančních potíží. „Tento film uzkazuje poctivého člověka, který se snaží, ale dojde mu dech a nejde to. Je to antiteze toho, že když se budeš snažit, tak se ti povede,“ poznamenal ke snímku producent Jan Vrabel.

Že ne vždy může člověk ovlivnit svůj život, pozná i Aňa Geislerová v příběhu Pod hladinou (na ČT 24. 2.), v němž si zahrála ženu, která neví, jestli chce, nebo nechce být matkou, přestože je do této role svým okolím nucena. „Později se ukáže, že příčina je v maminčině dávné nevinné lži, v napětí mezi ní a otcem, zda chtějí druhou dceru,“ prozradila Daniela Kolářová, která hraje matku. V dalších rolích se objeví Tomáš Pavelka, Roman Luknár či Ester Geislerová. Není bez zajímavosti, že režisérka a scenáristka tohoto příběhu o mateřství Alice Nellis během natáčení otěhotněla.

Klukovina (z cyklu Nevinné lži) / Jan Vaši, Vojtěch Machuta, Zdeněk Piškula
Zdroj: ČT/Atelier VAVfilm

Komplikovat (si) život ale mohou stejně tak dobře rodiče, jako děti. Důkazem je snímek s eufemistickým názvem Klukovina (na ČT 24. 3.), v němž falešné obvinění ze sexuálního obtěžování zasáhne nejen do života obviněného učitele (Marek Taclík), ale i do rodin třech kamarádů, kteří se tak svému fyzikáři rozhodli pomstít. Tři vejlupky hrají Zdeněk Piškula, Jan Vaši a Vojtěch Machuta (dva poslední jmenovaní se objevili nedávno v dramatu Příliš mladá noc o prvním setkání s láskou a sexualitou a krizi partnerských vztahů), v dalších rolí můžete vidět Pavla Lišku a Vandu Hybnerovou.

Klukovinu natočil Petr Zahrádka opět podle scénáře Terezy Dusové (je i autorkou příběhu Byl lásky čas) a podle scénáře Mirky Zlatníkové vznikl jeho druhý příspěvek k Nevinným lžím - Druhý dech (na ČT 10. 3.) Popadnout se ho snaží bývalý manažer (Jiří Langmajer), který z minuty na minutu přijde o práci, společenské postavení i perspektivu. Z ješitnosti ale předstírá, že se nic nestalo. „Je to taková pitva, co se děje s člověkem, když přijde o práci, a jak dlouho mu trvá, než zjistí, že musí přehodnotit své nároky,“ představil snímek Zahrádka.

Na rozdíl od hrdiny Druhého dechu Vojta Kotek o práci zřejmě nouzi nemá. V Nevinných lžích dostal příležitost k celovečernímu režijnímu debutu (kromě toho se prý v jednom z filmů objeví i v pidiroli, v níž hraje sám sebe). Snímek Lež má rozbité auto vznikl podle scénáře úspěšného dramatika Petra Kolečka a hlavní hrdina (Vojta Dyk) v něm využije nevinnou lež ke sbalení mladé maminky Terezy (Tatiana Vilhelmová). Slíbí, že jí domluví schůzku s doktorem, u něhož chce nechat vyšetřit svého nemocného syna. „Film, který jsem měl možnost režírovat, je z celého cyklu nejodlehčenější. Řeší spor pesimismu a optimismu. Přináší myšlenku, že je trošku na nás samotných, jak se na svět koukáme - jestli skrz růžové brýle, nebo skrz prsty,“ říká Kotek. Doufá prý, že při sledování filmu se diváci zamyslí nad svým pohledem na svět.

Řada na střet optimismu s pesimismem přijde na České televizi ale až 3. března. Nevinné lži odstartuje 24. února ve 20:00 na ČT1 snímek Alice Nellis Pod hladinou.