Pomády nebo pracháči, všichni jsou Ztracenci

Chtěli na světě zanechat svůj otisk, i když se narodili na jeho okraji. Ztracenci z roku 1983 budou dnes ve 21:55 na ČT2 opět prožívat těžkosti dospívání. Jejich uvedením připomenou Velikáni filmu režiséra Francise Forda Coppolu.

Coppola se sice v Hollywoodu proslavil, ale celý život se snažil od legendární továrny na sny odpoutat. Dokonce se v sedmdesátých letech odstěhoval do San Franciska, kde se ve vlastním studiu Zoetrope snažil vytvořit samostatnou filmařskou enklávu. Měla dát dohromady spřízněné duše, podobně smýšlející filmaře různých profesí, kteří odmítají diktát peněz. Po rozporném přijetí Apokalypsy (1979) a krachu nákladného muzikálu Jedna od srdce (1982) se Coppola obrátil ke dvěma předlohám spisovatelky S. E. Hintonové o dospívání, ke Ztracencům a vzápětí k Dravým rybám.

Autorka začala Ztracence psát ve svých patnácti letech podle zážitků svých vrstevníků z oklahomské Tulsy, kde vyrůstala. Kniha vyšla v roce 1967 (když bylo autorce devatenáct), stala se bestsellerem a víceméně povinnou četbou pro školní mládež (u nás žádná z knih Hintonové nebyla přeložena).

V centru děje jsou dva kamarádi Ponyboy (C. Thomas Howell) a Johnny (Ralph Macchio, později známý jako Karate Kid), patřící k tzv. pomádám, kteří se dostanou kvůli dívce (Diane Laneová) do konfliktu s několika „pracháči“ a výsledkem je nešťastná smrt jednoho z bohatých chlapců. Oba kamarádi se na radu Ponyboyova staršího bratra Darrela (Patrick Swayze) skrývají v opuštěném kostele za městem, ale jejich útěk je jen dočasný…

Coppolovi se podařilo dát dohromady pozoruhodný herecký soubor; kromě výše uvedených jmen ještě např. Matta Dillona (šéf „pomád“ Dallas) a v malé roli také Toma Cruise. V epizodce dívenky, žádající po Dallasovi drobné, se objevuje Coppolova dcera Sofia, dnes rovněž režisérka. Hudbu k filmu složil režisérův otec Carmine Coppola a píseň Stay Gold (odkazující k básni Roberta Frosta) nazpíval Stevie Wonder.

Upoutávka: Velikáni filmu - Ztracenci (zdroj: ČT24)

The Outsiders. Režie: Francis Fred Coppola. Scénář: Kathleen Rowellová podle knihy S. E. Hintonové. Kamera: Stephen H. Burum. Hudba: Carmine Coppola.