Nickyho rodina dobývá kina v USA

Praha - Film Nickyho rodina, který dosud získal neuvěřitelných 31 cen, z toho 13 v Americe, vstupuje do celoamerické kinodistribuce, která začíná na Floridě. Kvůli tomu speciálně přicestoval do USA Nick Winton, syn Nicholase Wintona, který svého otce zastupuje na desítkách prestižních akcí, zúčastňuje se diskusí s mladými lidmi či s diváky v kinech.

Samotný sir Nicholas Winton se premiéry filmu chtěl zúčastnit, ale rodina mu to nedovolila, s ohledem na jeho pokročilý věk. Zatím zůstává ve hře, že Winton přicestuje do Paříže 6. 3. na uvedení filmu do francouzských kin, v domácí dabované verzi. Americký distributor filmu Memesha Films z Los Angeles očekává, že se mu snímek podaří dostat do všech koutů USA.

Američtí kritici nešetří chválou: „Nickyho rodina dokáže něco, co se podaří zřídka – rozesměje vás, rozpláče vás (a to hodně) a může změnit váš život. A to není hyperbola. (…) Film přináší nezapomenutelné poselství, které mění svět,“ napsal Larry Richman. „Wintonova skromnost je velkou inspirací tohoto mimořádného, dojemného filmu,“ upozornil kritik John Thomason. 

„Pro nás je celé toto dění o to příjemnější, že 103letý Nicholas Winton je o všech aktivitách spojených s filmem podrobně informovaný a má z toho radost. Obzvlášť ho těší, že mladí lidé se snaží následovat jeho čin a organizují nejrůznější charitativní aktivity,“ řekl režisér filmu Matej Mináč společně s Patrikem Paššem, střihačem a producentem filmu.

Film, který vypráví o záchraně více než šesti set českých a slovenských dětí anglickým bankovním úředníkem Nicholasem Wintonem a jeho přáteli v roce 1939, kombinuje archivní materiály, hrané sekvence a výpovědi přímých účastníků.

46. MFF KV / cena diváků: Nickyho rodina (režisér Matej Mináč a producent a střihač Patrik Pašš
Zdroj: ČT24/Film Servis Festival Karlovy Vary

„Všechno se dá uskutečnit, když to není vysloveně nemožné, když na to člověk zaměří svou mysl a když je rozhodnutý, že to udělá,“ tvrdí Nicholas Winton. Režiséra Mateje Mináče tato „nákaza dobrem“ fascinuje roky, proto použil jeho příběh už potřetí. Poprvé před 12 lety v hraném filmu Všichni moji blízcí, podruhé v roce 2002 v dokumentu Síla lidskosti - Nicholas Winton, za který získal International EMMY AWARD za nejlepší dokumentární film, a potřetí v hraném dokumentu Nickyho rodina.

Snímek Nickyho rodina vyrobil TRIGON PRODUCTION, WIP v koprodukci s Českou televizí, J&T, RWE, Slovenskou televizí, s podporou Audiovizuálního fondu SR.

Vydáno pod