Polymerová hobby hmota zvládá dekor, šperky, sochy

Plzeň – Modelíně pro 21. století se říká polymerová hmota. Je velmi populární především ve Spojených státech a své fanoušky má také v Česku, a to mezi pedagogy i umělci. Několik desítek výtvarníků se účastnilo tvůrčí dílny německé výtvarnice Sabine Backerové v Plzni.

Polymerová hmota připomíná modurit, svými kvalitami ho však výrazně předčí. Byla vyvinuta před třiceti lety a původně se z ní vyráběly modely aut; v současnosti je pro své univerzální využití favoritem výtvarníků. „Dostává se hodně i do škol a začíná s tím pracovat víc lidí na jiných úrovních. Když jsem se s hmotou setkala poprvé, byla to spíše taková hobby hmota,“ říká organizátorka workshopu Eva Sušanská.

Každý den můžete vymýšlet nové a nové designy

Z polymerové hmoty se dají vyrábět dekorace i kabelky. Je vhodná také jako imitace různých materiálů, od dřeva po kámen. Uhnětený objekt se peče v troubě a nakonec rozmanitě povrchově upravuje - lakováním, broušením nebo leštěním.

Polymerová hmota
Zdroj: ČT24

Plzeňský workshop vedla Němka Sabine Backerová. Ve svém lichtenštejnském ateliéru s polymerovou hmotou experimentuje již osm let. „Funguje téměř jako plastelína. Můžete používat nejrůznější techniky a každý den vymýšlet nové a nové designy. To je podle mne na polymerové hmotě tak zábavné,“ vysvětluje Backerová.

Zatímco ve Spojených státech je hmota populární od svého vzniku, do Evropy se dostala poměrně nedávno. Průkopnicí v jejím používání se stala Američanka Kathleen Dustinová, která z polymeru vyrábí dekorační předměty i sochy a její práce jsou zastoupeny ve významných galeriích po celém světě.

Reportáž Evy Spáčilové (zdroj: ČT24)