Výstava o filmové Popelce slaví v Německu mimořádný úspěch

Berlín - Tuzemská pohádková klasika trhá rekordy v Německu. Výstavu o pohádce Tři oříšky pro Popelku tam vidělo už 300 tisíc lidí. Snímek z roku 1973 natočili společně českoslovenští a východoněmečtí filmaři a v bývalé NDR zůstává vůbec nejoblíbenějším příběhem svátečních dnů. Kromě kostýmů pohádkových postav čekají děti na výstavě i inscenace různých verzí Popelky – třeba té eskymácké, kde hlavní hrdince místo holubů pomáhají mroži.

Melodie Karla Svobody ladí davy návštěvníků na pohádkovou notu. Čeká je setkání s filmem, se kterým si Němci zvykli trávit Vánoce. „Je to tradice, že se (o Vánocích) dávají české filmy. Jsou dobré, veselé,“ konstatovala kurátorka výstavy Margitta Henselová. 

Když se režisér Václav Vorlíček před čtyřiceti lety rozhodl točit pohádku za pomoci východoněmeckých herců i peněz, nastal problém - německé štáby totiž neměly čas v létě. Režisér proto změnil koncepci a vznikla pohádka s ryze zimní romantikou.  

Film není známý pouze v Německu, ale i Kanadě, v Norsku a celé Skandinávii. Po čtyřiceti letech se v pompézních kulisách barokního Moritzburgu mohou návštěvníci podívat na výstavu o kultovní pohádce. Na schodišti, kde Libuše Šafránková ztratila svůj legendární střevíček, se tísní davy. Místo bot tu nechávají přímo pohádkové množství peněz. 

Přes vstupné ve výši zhruba 250 korun se při otevření výstavy stála čtyřhodinová fronta a pořadatelé mezi zmrzlé návštěvníky rozdělovali svařené víno. Všechny nápisy jsou kromě němčiny i v češtině. Z Česka přitom přijíždí asi čtvrtina turistů, někteří dokonce na speciální zájezd. „Každý víkend přivážíme 5 až 7 autobusů klientů,“ prohlásila majitelka cestovní kanceláře Jana Flídrová.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)