Moderátoři dodají Českému lvu srdíčko i křeč

Praha - „Já to dělám pro film a pro lidi, Simona zase pro peníze, hezky se to vyváží,“ slibuje Jakub Žáček moderátorskou vyváženost nominačního večera Českého lva. Jména těch, kteří budou mít sošky na dosah, oznámí spolu se Simonou Babčákovou. Vyhlášení vítězů svěřili organizátoři opět osvěčenému lvímu průvodci a chovateli čtyř Českých lvů Janu Budařovi.

Jakub Žáček Lvy moderuje už potřetí, v předešlých ročnících mu společníky na pódiu dělali Ester Kočičková a Marek Daniel. Tentokrát padla volba na herečku Simonu Babčákovou, s kterou tvoří Žáček moderátorské duo i mimo lví večer, hrají spolu v představení Mafiánská opera a vůbec, jak přiznávájí, se jim „spolu dobře brainstormuje“.

„Já jsem spontánní, vtipná, uvolněná a on je umělej a křečovitej. Já furt mluvím a on se naopak nikdy nedostane ke slovu – prostě symbióza,“ popisuje jejich spolupráci Babčáková. „On tam vnese srdčíko a já tu kvalitu.“ O moderátorské symbióze nepochybuje ani výkonný ředitel České filmové a televizní akademie Petr Vachler. „Oba jsou autorští, mají příjemný smysl pro humor a umějí mu správně nastavit hladinku. Myslím, že s jejich nápady a vkusem může být nominační večer velmi příjemnou záležitostí,“ očekává. Ví, co očekávat i od Jana Budaře, který není mezi Lvy žádným nováčkem. Navíc má podle Vachlera „smysl a odhad pro velmi precizní a do konce dotažený humor“.

Prozradil také, že oba slavnostní večery - nominační i vyhlášení vítězů - budou rekapitulovat a vzpomínat. Při nominačním večeru vzpomínky dojdou až k první republice. „A k lidem, kteří tehdy film dělali hodně od srdce, což bude mít určitý vztah k aktuální době i v tom, že dnes mnoho lidí dělá české filmy v podstatě jako koníček, jako srdcařinu, protože funci prodejního artiklu nemají,“ posteskl si Vachler. Dodal ale, že s novým zákonem o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie se snad blýská na lepší časy.

Nominace na Českého lva pro nejlepší kinematografické počiny v roce 2011 se budou vyhlašovat v sobotu 2. února 2013. O měsíc později, 2. března, skočí Čeští lvi do náruče vítězů.