Řekni mi, na co se koukáš, a já ti řeknu, co čteš

Praha - Filmy, mnohdy divácky úspěšné, se často inspirují literární předlohou, a tím trochu paradoxně diváky ke knize zase zpátky vrací. Jen v roce 2012 jste mohli do biografu zajít na Hobita, Atlas mraků, Cosmopolis nebo Annu Kareninu, kterou by si jen jako položku na seznamu povinné četby, přiznejte si, šel koupit málokdo.

„Když se jedná o všeobecně dobře přijímaný film, který má velkou distribuci, tak se to na prodeji projeví vždycky,“ potvrzuje šéfredaktor nakladatelství Odeon Jindřich Jůzl, že ke knihám lidi často přitáhnou filmy.

Jako příklad uvádí Hodiny Michaela Cunninghama, které v roce 2002 pod stejným názvem zfilmoval Stephen Daldry s Meryl Streepovou, Julianne Mooreovou a Nicole Kidmanovou v hlavních rolích. Po české premiéře oscarového snímku s hvězdným obsazením se kniha prodávala více než desetinásobně.

Spojitosti knihy s filmem nakladatelé navíc rádi pomohou - pro další vydání zvolí na přebal tvář známého herce, díky němuž se titul zas o něco lépe prodává. Z aktuálních distribučních novinek se toho dočkáme pravděpodobně u nové vydání románu Pí a jeho život, za nějž Yann Martel získal prestižní Man Bookerovu cenu.

Kanadský autor ještě před premiérou snímku v režii Anga Leea vyjádřil k filmových adaptacím nedůvěru. „Jen román dokáže zachytit všechny podoby skutečnosti - fakta, příběhy, různé jejich příchutě. Vyvolává v každém odlišné emoce,“ domnívá se.

Na rozdíl od filmu, který nedovolí jiný výklad než ten jeden - filmový. A obava spisovatelů o fantazii čtenářů může ještě vzrůst spolu se zájmem o další prodejní tah knihkupců - tituly, které se rovnou prodávají i s filmovou adaptací na DVD.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)