Zemřela Libuše Havelková, pohádková babička z Kouzelné školky

Ve věku 92 let zemřela Libuše Havelková. Herečka, která byla známá především svými rolemi hodných a laskavých maminek a babiček. Vystupovala také v pořadu České televize pro děti Kouzelná školka.

Libuše Havelková se narodila v Českých Budějovicích (jako Libuše Drboutová), kde též prožila své dětství. O herectví snila už na základní škole, v roce 1942 se proto přihlásila ke studiu na pražské konzervatoři. Němci však školu zavřeli a ona byla nuceně nasazena na práci do Berlína. 

Konzervatoř dokončila po válce, pokračovala studiem na DAMU, kde stála u zrodu studentského divadla DISK. Na obou školách působila později i jako pedagog.

Jejím prvním angažmá bylo v letech 1948 až 1951 divadlo v Ostravě. Při práci pro ostravský rozhlas potkala svého budoucího manžela, hudebního skladatele Svatopluka Havelku. Stali se rodiči dvou dětí – dcery Daniely a syna Ondřeje, který je hercem a především známým swingovým hudebníkem.

Především babička

Z Ostravy odešla Libuše Havelková do pražského Divadla E. F. Buriana, v roce 1960 se pak stala členkou činohry Národního divadla. V té době už za sebou měla zkušenosti s filmováním. Před kameru se poprvé dostala díky drobné roli v komedii Výlet pana Broučka do zlatých časů. Jejím prvním výraznějším účinkováním ve filmu byla v roce 1956 Robinsonka, natočená podle dívčího románu Marie Majerové. Poté hrála ve snímcích různých žánrů (např. Florenc 13:30, Starci na chmelu, Ostře sledované vlaky).

Od 60. let se začala objevovat také v televizních inscenacích. Český film a především televize postupně v herečce objevily ideální představitelku starostlivých, obětavých maminek a laskavých babiček. Vděčnou roli babičky si zahrála například v rodinném seriálu Tajemství proutěného košíku. Babičku hrála i ve svém posledním filmu – dobrodružném rodinném příběhu Modrý tygr (2011).

V posledních letech také často moderovala pořady pro nejmenší diváky, byla babičkou Libuškou v Kouzelné školce.

Připomeňte si Libuši Havelkovou v povídce Úklid z televizního cyklu Bakaláři: 

Přehrajte si: Libuše Havelková v cyklu Bakaláři