Všechny podoby Václava Havla

Přes všechny své společenské a politické aktivity byl Václav Havel především umělcem. Vše, co dělal, vycházelo z tvůrčí invence, a díky tomu nejenom dokázal oslovit svět, ale také ho měnit. Jeho kreativní osobnost nepřestala inspirovat jiné umělce ani po smrti. Mnoho různých uměleckých projektů, které obsáhly snad všechny žánry, celý rok připomínalo a odkazovalo na hravou duši tohoto tvůrčího člověka.

Výtvarná oblast:

Srdíčko, které Havel připojoval ke svému podpisu, inspirovalo ke vzniku několika výtvarných objektů.

Slavné neonové srdce od výtvarníka Jiřího Davida, které před deseti lety zdobilo Pražský hrad, se v předvečer výročí smrti Václava Havla rozsvítí nad průčelím budovy Evropského parlamentu, kde bude svítit do konce ledna 2013. Umístěno je nad hlavním průčelím budovy Altiera Spinelliho, sídlem Evropského parlamentu. 

  • Neonové srdce nad Pražským hradem autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK
  • Voskové srdce pro Václava Havla zdroj: ČT24

Umělci Roman Švejda a Lukáš Gavlovský vytvořili voskové Srdce pro Václava Havla ze zbytků svíček, které lidé nosili na různá místa po smrti bývalého prezidenta. Plastika ze 115 kvádrů je dva metry vysoká a přes dvě tuny těžká. Zdobila již několik míst v České republice, stála před Národním divadlem v Praze, byla součástí Smetanovy výtvarné Litomyšle a nyní, v rámci připomenutí výročí Havlovy smrti, se přestěhovala na Alžbětinskou scénu brněnského divadla Husa na provázku. 

Sochy a busty:

Prvního českého prezidenta, který sám prý o žádné pomníky nestál, připomínají i sochařské výtvory.

Podle modelu studentky sochařství Barbory Daušové vzniká usměvavá Havlova socha, kterou by autorka ráda umístila na Petřín nebo do areálu Letiště Václava Havla. 

  • Busta Václava Havla zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4023/402264.jpg
  • Busta Václava Havla zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4023/402261.jpg
  • Busta Václava Havla v Evropském parlamentu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4004/400382.jpg
  • V historické budově Národního divadla byla umístěna bronzová busta Václava Havla, kterou vytvořil německý výtvarník Kai Teichert. autor: Michal Doležal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3040/303930.jpg

V říjnu byla na galerii před jedním z jednacích sálů v budově Rady Evropy ve Štrasburku umístěna busta prezidenta Václava Havla. Jejím autorem je sochař Lubomír Janečka. Plastika, která je místními přijímána pozitivně, tak spočinula vedle busty španělského diplomata a pacifisty Salvadora de Madariagy. 

Další busta prezidenta Václava Havla se objevila v hale radnice v Plzni-Křimicích. Autorství plastiky si připsal místní rodák, akademický sochař Jaroslav Bocker. Havlovu bustu vlastní i město Litoměřice. Dílo sochařky Alžběty Kumstátové je umístěno u městských hradeb. 

  • Váza podle návrhu Václava Havla zdroj: ČT24
  • Petr Sís s havlovskou tapisérií autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK

Umělec Bořek Šípek vytvořil na pražském letišti, které má od října v názvu jméno Václava Havla, v přistávací „schengenské“ hale pro země EU prostor ve tvaru oválu, který ojedinělou formou připomíná osobnost našeho prvního polistopadového prezidenta. V instalaci, do které je možné nahlížet jako do divadla prostřednictvím jakoby divadelních lóží, jsou promítány Havlovy citáty v různých světových jazycích. Šípek se zde nechal inspirovat podobou shakespearovského divadelního prostoru, v němž diváci seděli kolem jeviště.

Na ruzyňském letišti lze vidět též gobelín, který podle ilustrace česko-amerického malíře a spisovatele Petra Síse utkali mistři ve francouzském Aubussonu a finančně ho podpořily osobnosti světové hudby od členů kapely U2 po Stinga. Předlohou pro gobelín byla ilustrace Poslední audience, kterou Sís nakreslil pro pamětní vydání Hospodářských novin u příležitosti pohřbu bývalého prezidenta. Obraz zobrazoval ptačí hejno nad Prahou, které svými obrysy tvoří letícího člověka. Podle autorových slov se zde promítla tematika spojená s knihou Ptačí sněm, na níž v době Havlovy smrti pracoval.

Neuchopitelný šípek - Bořek Šípek také vytvořil limitovanou edici pouhých sedmi kusů skleněných váz podle Havlova návrhu. V roce 2004 Václav Havel vytvořil nákres vázy, připomínající stonek šípku hustě posetý trny, a vázu pojmenoval Neuchopitelný šípek. Nákres vázy daroval Šípkovi k jeho 55. narozeninám.

Fotografie

Václav Havel byl vděčným objektem fotografů, a tak se mohlo uskutečnit několik významných fotografických akcí i výstav. 

Fotografií roku Czech Press Photo 2012 se stal snímek Milana Jaroše zachycující rozloučení se zesnulým prezidentem Václavem Havlem. 

  • Czech Press Photo 2012: Fotografie roku: Milan Jaroš zdroj: Milan Jaroš
  • Z výstavy Prezident - Václav Havel autor: Kristina Bílá, zdroj: ČT24

Červnová výstava v Praze nabídla Václava Havla očima reportérů ČTK.

Další výstava fotografií, tentokrát pod názvem Václav Havel – prezident a občan proběhla v Novoměstské radnici v Praze, jejím autorem byl Havlův dlouholetý spolupracovník Alan Pajer. Vystavené snímky vznikly mimo oficiální protokol. Pajerovy fotografie doplnily neznámé snímky z rodinného archivu Ivana M. Havla, mapující dětství Václava Havla, a unikátní fotografie z období, kdy byl disidentem. Tyto snímky pořídila žena Havlova bratra Dagmar Havlová. Fotografie poskytla také Knihovna Václava Havla. Expozice pak přesídlila do hlavního města Velké Británie, kde se v budovách českého a slovenského velvyslanectví setkala s velikým zájmem. 

  • Alan Pajer / Václav Havel - občan a prezident autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24
  • Alan Pajer / Václav Havel - občan a prezident autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24

Havel navždy se jmenovala výstava fotografa Oldřicha Škáchy, která byla instalována v zámeckém pivovaru v Litomyšli během festivalu Smetanova výtvarná Litomyšl. Škácha, který je vlastníkem havlovského archivu s 25 000 negativy a pozitivy, o svém příteli říká: „Podle mne je Havel dodnes ne zcela doceněný politik, státník a zejména člověk. Čas, narůstající od jeho odchodu, bude laskavě přikrývat to málo sporného a naopak zvýrazňovat význam a kouzlo osobnosti tohoto našeho jedinečného politika druhé poloviny dvacátého století.“ 

  • Oldřich Škácha / Václav Havel zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3718/371771.jpg
  • Oldřich Škácha / Václav Havel zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3718/371773.jpg
  • Oldřich Škácha / Václav Havel zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3718/371775.jpg
  • Oldřich Škácha / Václav Havel zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3718/371774.jpg

Městská galerie Litomyšl připravila ve spolupráci s Institutem umění - Divadelním ústavem, Městem Litomyšl, Fakultou restaurování Univerzity Pardubice a Regionálním muzeem v Litomyšli výstavu Václav Havel – občan a dramatik, jako jednu z akcí, kterými si od 20. prosince Litomyšlané připomínají osobnost Václava Havla, bývalého prezidenta Československa, prvního prezidenta České republiky a velkého přítele města Litomyšl. 

Divadlo

Václav Havel je v uměleckém světě připomínán především na divadelní scéně. V průběhu prvního roku od jeho smrti se některé jeho hry dočkaly nových inscenací a pořádaly se různé divadelní festivaly s havlovskou tematikou.

Divadelní festival Václava Havla v Horních Počernicích připomněl světovou premiéru jeho Žebrácké opery, která se tady konala v roce 1975. Proběhla v sále místního hostince a podařilo se ji utajit i před státní bezpečností. 

  • Václav Havel na premiéře Žebrácké opery zdroj: ČT24
  • Premiéra Havlovy Žebrácké opery zdroj: ČT24

Divadlo Husa na provázku na letošním festivalu Villeneuve en Scène u Avignonu ve Francii představilo mezinárodní verzi inscenace Cirkus Havel. Dokument o atmosféře na představení i o odkazu Václava Havla, jak jej vnímalo avignonské publikum, vyrobil v brněnském studiu České televize režisér Ladislav Cmíral. 

V Divadle hudby v Olomouci se na zesnulého prezidenta a dramatika Václava Havla vzpomínalo prostřednictvím pásma s názvem Malá havlovská reminiscence. Jednou z uvedených her byla i velmi netradiční inscenace Horského hotelu, kterou připravilo loutkové divadlo. Hru z roku 1976 nastudovali inscenátoři na podzim roku 2011 a v listopadu ji uvedli premiérově v prozatímním sídle Knihovny Václava Havla v Praze. Druhá repríza se konala v den pohřbu prezidenta v pražské Lucerně. 

Divadlo Na zábradlí uvedlo nedlouho po smrti Václava Havla jeho hru Asanace, kterou napsal v roce 1987. Obsahově stále aktuální text divadlo připravovalo ještě za autorova života, který se však premiéry již nedožil. 

Městské divadlo Mladá Boleslav v únoru uvedlo v podstatě ve světové premiéře dvě aktovky Václava Havla Vernisáž a Pět tet. Vernisáž napsal Havel v 70. letech minulého století, a protože se ukázala značně aktuální i pro současnost, autor se k ní po 35 letech vrátil a dopsal pokračování s názvem Pět tet. Do uvedení v Městském divadle byly obě hry v jednom večeru představeny pouze jako festivalové scénické čtení (festival Divadelní svět Brno 2010 s reprízou na festivalu Divadlo evropských regionů Hradec Králové 2010). 

  • Václav Havel se svou hrou Asanace autor: Bohdan Holomíček, zdroj: Divadlo Na zábradlí
  • Asanace zdroj: Divadlo Na zábradlí

Při příležitosti nedožitých Havlových narozenin 5. října se v pražském divadle Archa konala akce Málo bolo Havla. Vystoupili na ní slovenští hudebníci, třeba Marián Varga nebo Zuzana Homolová. 

Film i audio

Pocta Václavu Havlovi byla akce, která se konala loni v prosinci v pražské Lucerně pět dní po Havlově smrti a nyní vyšel její záznam na DVD. 

„Tady Havel, tady Havel!“- V rámci probíhajícího festivalu Babel Prague seznámila Knihovna Václava Havla veřejnost se zapomenutými magnetofonovými pásky z 80. let, na něž Havel namluvil své zakázané texty. V osmdesátých letech se Václav Havel rozhodl množit své texty ve zvukové podobě: v socialistickém Československu nebylo možné svobodně vlastnit xerox, ale kazetové magnetofony s kopírovací funkcí patřily k běžnému vybavení. Proto Havel kompletně namluvil a „poslal mezi lidi“ nahrávky svých tehdy vzniknuvších textů - mj. jedné z jeho vrcholných her Pokoušení. Budoucí prezident se tím spontánně přiřadil k „punkové etice“ vyjádřené tvůrčím a distribučním postojem DIY, tedy „Do It Yourself“. 

  • Natáčení dokumentu o představení Cirkus Havel ve Francii autor: L. Cmíral, zdroj: ČT Brno
  • Karol Sidon s Václavem Havlem zdroj: www.wikipedia.org

„Náš Vašek – moc bezmocných“ je dokument polské režisérky Krystyny Krauze. Ústředními tématy filmu jsou Václav Havel a jeho vztahy s Polskem, kontakty polské a československé opozice. Film byl vytvořen v produkci společnosti Media Kontakt a České televize.

Další informace hledejte na speciální stránce ceskatelevize.cz/havel/, kde naleznete program vysílání a další pořady z archivu iVysílání.