Dejte nám křídla: Na naše letce jsme zapomínali příliš dlouho

Praha - Dokument Dejte nám křídla, který vznikl v koprodukci České televize, se zaměřuje na letecké souboje, akrobatické kousky, tragické a hrdinské příběhy, které tvořily nejen dějiny československého letectva, ale i české státnosti. První díl dokumentu sledujte dnes večer, v pondělí 19. listopadu, od 20:00 na ČT2. Další čtyři budou následovat v týdenním intervalu poté.

„Piloti jsou jedni z tvůrců naší země, proslavili nás a na konci osvobodili. Myslím, že jsme na ně už dlouho zapomínali,“ vykládá svou motivaci režisér Jakub Tabery. „Chtěl jsem dokument věnovat mladým lidem, proto to není dokument klasického střihu, aby si odborníci užívali, ale je to dokument cílený na popularizaci našich letců.“

Letci provázejí naši historii od jejího vzniku. První díl zachycuje úplné začátky létání a první používání létajících strojů k bojům. Z průkopníků a nadšenců se postupně stali hrdinové a učitelé zachránců Evropy. Zvláštní pozornost je věnována období od první světové války po druhou světovou válku. „Snažili jsme se najít jednotlivé příběhy, které symbolizují odkaz letců,“ říká Tabery.

Aby se národu snáze ohýbala páteř

Dokument se snaží popřít domněnku, že Češi jsou národem bez hrdinů. Jedním z důvodů omylu je právě nedostatečná pozornost, která je věnována českým letcům. Jednou z příčin tohoto prázdna je komunistický režim, které se snažil letce vymazat z paměti, snad aby se národu snáze ohýbala páteř.

Rozhovor s Jakubem Taberym (zdroj: ČT24)

Pětidílný příběh leteckých úspěchů i porážek se rozhodl tento dluh napravit. Film připomíná legendární piloty od Jana Kašpara přes letce první světové války, krále vzduchu Františka Nováka po letecká esa v čele s Kuttelwascherem, Smikem, Peřinou a Vašátkem. Málem zapomenutá velká jména historie tak znovu nacházejí svou tvář.

3D grafika a unikátní záběry

Letecké souboje i akrobatické kousky jsou zpracovány pomocí pokročilé 3D grafiky. Film dále přináší velké množství zatím neviděných historických záběrů, hojně využívá i hraných rekonstrukcí.

„Snažili jsme se, aby většina záběrů, které vidíte, byla unikátní,“ zve diváky Tabery. V prvním dílu například vidíme záběry z prvního bombardování v dějinách lidstva. V dílech týkajících se druhé světové války sledujeme velké množství barevných záběrů, které byly natočeny u československých perutí. Archivní záběry použité ve filmu jsou z valné většiny ze zdrojů Vojenského historického ústavu.

Dejte nám křídla (2010) - Námět a režie: Jakub Tabery. Scénář: Josef Fišer. Pořadem provází: Jiří Dvořák, Jiří Plachý, Jiří Žák. Hrají: Jakub Heřmánek, Robert Hron, Vojtěch Chalupa, Tomáš Kyselka, Martin Lamač, Jan Řehořka, Zdeněk Sadecký, Pavel Trnka, Josef Vochyán, Vojtěch Vondráček, Vojtěch Záveský a další.