Smoke se vrací - Polívka, Krobot, Heřmánek i Geišberg opět na scéně

Praha - Poslední klapka padla na natáčení filmu Revival režisérky Alice Nellis. Tentokrát se  filmařka vydala do zákulisí hudební branže. Bude vyprávět příběh čtyř muzikantů, jejichž rocková skupina se za nejasných okolností rozpadla v roce 1972 a kteří se rozhodli pokusit o comeback. „Sama jsem kdysi zpívala v revivalu a to mi dalo šanci napsat několikavrstevný příběh,“ říká režisérka.

V týdnu se natáčelo i v pražském klubu SaSaZu. Autor hudby Jan Ponocný přitom ocenil nasazení a hudební talent Bolka Polívky, Miroslava Krobota, Karela Heřmánka i Mariána Geišberga, kteří v tragikomedii o stárnutí, rokenrolu a podvodu ztvárňují členy skupiny Smoke pokoušející se po letech o velkolepý návrat.

Klávesy se dají dobře nakamuflovat

„Oni nejsou muzikanti, ale jsou schopni to zahrát a byli pilní. Bolek sice není basák, ale dokáže se to naučit a působí strašně uvěřitelně. Mirek Krobot mě překvapil, že umí na kytaru. Marián se zpěvem jako hudebník také neměl žádný problém. Základní postava kapely, majitel studia Karel Heřmánek, hraje na klávesy a ty se dají dobře nakamuflovat,“ komentuje natáčení Ponocný, který s Nellis dělá již na čtvrtém filmu.

Alice Nellis natáčí Revival, vpravo herec Karel Heřmánek
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Ponocný ztvárnil bubeníka. „Alice mi řekla, že Smoke jsou takoví páskové, kteří mají rádi Rolling Stones a Kinks, takže mi to bylo strašně blízké. Takovou muziku mám rád a jako dítě jsem ji hodně poslouchal.“ Krobot dodává: „My hru na nástroje úspěšně markýrujeme, já osobně na kytaru umím čtyři akordy, a to stačilo.“

Nightwork jsou Darkwerk

„Na gymplu jsme měli opravdu hodně punkovou kapelu. Bylo to takový, že jsme si troufli na tři čtyři skladby, víc jsme nedokázali, ale bylo to úžasný,“ dodává Krobot. I Bolek Polívka je nadšený: „Už jsme měli pár koncertů, člověk tomu podlehne. Rozkročíte se a basa vám pod rukama začne hrát vlastně sama.“

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

V dalších rolích se objeví Vojta Dyk, Zuzana Bydžovská, Jenovéfa Boková, Lucie Žáčková a Jana Hubinská. Sebe sama hraje skupina Nightwork. „Budeme trochu jiní. Ve filmu jsme sice v plné sestavě, ale jmenujeme se Darkwerk. Jsme tam emo skupina takových těch zmalovaných týpků, kteří mají životní problém a podřezávají si každý večer žíly,“ říká klávesista František Soukup.

„Viděl jsem ukázky z koncertu a musím říct, že síla a energie, která z herců na pódiu sálá, je výborná, inspirativní. Dokonce věřím tomu, že opravdu umí hrát,“ říká Petr Dvořák, ředitel České televize, která je koproducentem snímku. Revival se začal natáčet 18. září.

Hudba, které se budou naše děti smát

„Je to příběh čtyř lidí, které pozdní socialismus a raná revoluce zavedly do jiných životních situací, ale kteří i přesto mají stále něco společného. Myšlenka na společný revival nabízí každému z nich východisko, byť ze zcela jiných problémů. A také je to film o tom, že hudba, nad níž se naši rodiče kdysi pohoršovali, bude jednou hudba, které se budou naše děti smát, což je v pořádku,“ uvedla režisérka

Alice Nellis natočila celovečerní snímky Ene bene, Výlet, Tajnosti, Mamas & Papas a Perfect Days - I ženy mají své dny. Snímek Revival přijde do kin během roku 2013.

Vydáno pod