Zlatá Praha – na televizi do kina

Praha – Televizní hudební i taneční pořady a filmy z celého světa v jednom balíčku představí od 13. do 17. října festival Zlatá Praha. Pořadatelem už 49. ročníku mezinárodní televizní přehlídky je Česká televize, která mimo jiné odvysílá zahajovací koncert a také vítězný snímek.

Letošní ročník promítne rovných 100 filmů z 24 zemí od 55 společností. Nejvíce pořadů přihlásila Česká televize a francouzské a britské organizace. Vidět je mohou návštěvníci při veřejných promítáních i v soukromí videokiosku. Kromě projekcí nabízí program také workshopy, koncerty či setkání s tvůrci. Hlavní hvězdou bude primabalerína Daria Klimentová, která uvede v české premiéře dokument BBC Agony and Ecstasy. Zároveň se představí také jako fotografka.

Den zahájení 13. října je spojen s Dnem České televize na pražském Žofíně. Děti i jejich rodiče potěší Michal Nesvatba, Jaroslav Uhlíř či skupina Chinaski, nejmenší se mohou vydovádět při Festivalových zpívánkách se Zorou Jandovou.

Den s ČT na festivalu Zlatá Praha (zdroj: ČT24)

Česká televize se také účastní soutěže, a to s pěti snímky. Připomene v nich tři výrazné ženské hudební osobnosti – mezzosopranistky Dagmar Peckovou (Letenka do ráje) a Magdalenu Koženou (Barokní legendy Magdaleny Kožené) a jazzovou zpěvačku Janu Koubkovou (Intimní portrét Jany K.). Jazz zazní i v dokumentu Celebration Jazz o klavíristovi, skladateli a aranžérovi Karlu Růžičkovi. Pětici soutěžních dokumentů ČT uzavírá snímek Všechny ty zázračné děti… setkání druhé, který se vrací k účastníkům soutěže mladých klavíristů Amadeus v Brně roku 2005.

Nejen Česká televize se objeví na Zlaté Praze, ale také Zlatá Praha bude mít své místo v České televizi. Kromě Festivalových minut, v nichž bude o dění informovat během celé přehlídky, odvysílá 31. října od 20:05 na ČT2 zahajovací koncert, na němž vystoupí mimo jiné Zuzana Lapčíková a komorní soubor Barocco sempre giovane. Diváci také uvidí slavností předávání cen 17. října a ten samý večer i vítězný pořad oceněný Grand Prix Golden Prague. Navíc si zájemci mohou připomenout oceněné pořady minulého ročníku: Jiří Kylián: zapomenuté vzpomínky (13. října od 19:05 na ČT2) a Taktovka (16. října od 23:55 na ČT2).

Daria Klimentová zve na dokument Agony and Ecstasy (zdroj: ČT24)

Více o programu a samotném festivalu najdete na stránkách Zlaté Prahy.

Co je festival Zlatá Praha? Zlatá Praha je jediným mezinárodním festivalem, který od roku 1964 nepřetržitě přímo organizuje, zajišťuje a financuje Československá a později Česká televize. Vedle Prix Italia a Rose d'Or tak patří k nejstarším televizním festivalům na evropském kontinentě. Po řadě proměn je dnes vyprofilován jako světově jedinečný, prestižní festival, prezentující nejlepší světové televizní hudební a taneční pořady a filmy napříč hudebními žánry. V současné době je tak zároveň jediným festivalem, který je věnován výhradně hudebním a tanečním pořadům a filmům.

Upoutávka na 49. Zlatou Prahu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod